Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Mensenrechten

Hoewel banken meestal niet direct betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, kunnen zij wel medeverantwoordelijk gehouden worden als de ondernemingen of overheden waarin zij investeren mensenrechten schenden.

Om alle vormen van betrokkenheid bij mensenrechtenschendingen te vermijden, hebben banken een mensenrechtenbeleid met duidelijke standaarden en beleidslijnen nodig. De Eerlijke Bankwijzer vindt dat een goed beleid op het gebied van mensenrechten onder meer moet bestaan uit:

  • Een analyse van de huidige investeringen van de bank, waarbij gevoelige sectoren, landen en bedrijven worden geïdentificeerd die regelmatig en nauwkeurig onderzocht moeten worden met betrekking tot mensenrechten;
  • Een procedure om de mogelijke gevolgen voor de mensenrechten van een voorgestelde investering in een bedrijf of overheid te kunnen beoordelen door middel van een mensenrechten-effectrapportage;
  • Een duidelijke definitie van activiteiten waar de bank niet bij betrokken wil zijn, gebaseerd op internationale verdragen, standaarden en normen.

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer mensenrechtenbeleid toetst, vind je in het  laatst verschenen rapport.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×