Over ons

 Doel
samenwerkingsverband
Steunbetuigers
Internationaal
Nuttige links
Doel

Doel

De Eerlijke Geldwijzer is een portal die de consument de mogelijkheid biedt om op één plek de scores van de Eerlijke Bankwijzer & de Eerlijke Verzekeringswijzer te vergelijken.

De Eerlijke Bankwijzer vergelijkt de tien belangrijkste aanbieders van particuliere betaal- en spaarrekeningen op de Nederlandse markt op duurzaamheid. De Eerlijke Verzekeringswijzer vergelijkt de tien belangrijkste aanbieders van levensverzekeringen op de Nederlandse markt.
Het achterliggend doel is dat de banken & verzekeraars hun (financiële) invloed aanwenden om bedrijven en overheden te verduurzamen.

Klanten
We publiceren de resultaten van onderzoek van de verschillende banken en verzekeraars op de website en geven klanten de mogelijkheid hun bank en verzekeraar aan te schrijven. Hiermee proberen we het investeringsbeleid van banken en verzekeraars te verduurzamen.

Beleid en praktijk 
We vergelijken het beleid èn de investerings- en financieringspraktijk van de bank-en verzekeringsgroepen publiekelijk zodat we samen met de consument concurrentie van banken en verzekeraars op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen stimuleren. Met als einddoel meer duurzame investeringen.

Dialoog
Daarnaast streven de initiatiefnemers van de Eerlijke Geldwijzer naar een constructieve dialoog met bank-en verzekeringsgroepen over duurzaamheids-thema’s. Bovendien zijn wij bereid om banken en verzekeraars te ondersteunen door middel van advies over verbetering van beleid en de toepassing hiervan. 

Bekijk hier onze theory of change.

samenwerkingsverband

samenwerkingsverband

De Eerlijke Geldwijzer is een samenwerkingsverband van  Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Oxfam Novib, PAX en World Animal Protection

 

undefined
Amnesty International streeft naar een wereld waarin iedereen alle rechten geniet die zijn vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en andere internationale mensenrechtendocumenten. Amnesty doet onderzoek en voert actie gericht op het tegengaan en stoppen van ernstige schendingen van al deze rechten. www.amnesty.nl

 


Vakbondswerk stopt niet bij de landsgrenzen. FNV Mondiaal is actief betrokken bij de ontwikkeling van een sterke, onafhankelijke vakbeweging wereldwijd. Zodat effectief optreden mogelijk wordt vóór sociaal ondernemen en voor "Decent Work for All":Goed Werk voor iedereen. www.fnv.nl/mondiaal


undefined
Met het oplossen en voorkomen van milieuproblemen is een wereld te winnen. Voor onszelf en toekomstige generaties. Milieudefensie zet zich hiervoor in: lokaal, landelijk én wereldwijd, als lid van Friends of the Earth International. www.milieudefensie.nl

 

 

 

undefined
Twee miljard mensen voeren dagelijks een harde strijd om uit de greep van de armoede te komen. Oxfam Novib zet zich voor hen in. Omdat wij geloven in het zelfdoen van mensen. Armoede is oplosbaar, zolang mensen maar de mogelijkheid krijgen om te werken aan een zelfstandig bestaan. www.oxfamnovib.nl

 

undefined

PAX staat voor vrede. PAX werkt samen met betrokken burgers en partners aan de bescherming van burgers tegen oorlogsgeweld, aan het beëindigen van gewapend geweld en het opbouwen van rechtvaardige vrede. www.paxvoorvrede.nl

 

undefined
Samen met onze supporters beschermen we dieren, wereldwijd. We komen o.a. actie om dieren in rampsituaties te redden en maken ons sterk voor het welzijn van varkens, koeien en kippen in de veehouderij.
We geven voorlichting en lobbyen voor betere wetten en regels. Kortom, we staan op de bres voor een betere wereld voor dieren! www.worldanimalprotection.nl


De Eerlijke Geldwijzer is lid van het internationale initiatief Fair Finance Guide International, geïnitieerd door Oxfam Novib Nederland. Het project wordt gefinancierd door sida (Swedish International Development Cooperation Agency), 
undefined

Steunbetuigers

Steunbetuigers

De doelstelling van de Eerlijke Geldwijzer wordt ondersteund door een aantal organisaties. Wilt u ook de Eerlijke Geldwijzer ondersteunen? Neem dan contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deze organisaties ondersteunen de Eerlijke Bank-en Verzekeringswijzer:

undefined                undefined                undefined     

undefined                   undefined         undefined   

 undefined                 undefined                undefined                                 

undefined                              undefined               undefined                            

undefined       undefined                                    


Independer ondersteunt de Eerlijke Bankwijzer:    
          

 

 

 

undefined

   

 

Internationaal

Internationaal

Fair Finance Guide International

The Fair Finance Guide International (FFGI) is an international civil society network initiated by Oxfam, that seeks to strengthen the commitment of banks and other financial institutions to social, environmental and human rights standards.

FFGI builds on a pioneering model developed in the Netherlands since 2009, The Fair Bank Guide, which was followed by a Fair Insurance Guide in 2013.

FFGI is currently active in (7) countries: Belgium, Brazil, France, Indonesia, Japan, the Netherlands and Sweden. Read more on www.fairfinanceguide.org   

undefined

The Dutch Fair Finance Guide

The Dutch Fair Finance Guide  [De Eerlijke Geldwijzer] is a web-based tool that enables bank clients and policy holders to make their bank and insurer more socially responsible, fair, and sustainable by benchmarking it in ten themes and nine sectors.

The Fair Bank Guide & The Fair Insurance Guide
The Fair Bank Guide (De Eerlijke Bankwijzer) was launched on 22 January 2009. The Fair Insurance Guide (De Eerlijke Verzekeringswijzer) was launched on 16 September 2013. Both are an initiative commissioned by Oxfam Novib, Amnesty International , Dutch labour union FNV and Friends of the Earth Netherlands, Dutch Society for the Protection of Animals.

Aim
The aim of the Fair Finance Guide is to initiate a ‘race to the top’ between both banks and insurers on corporate social responsibility (CSR). Ideally, a self-reinforcing process will develop in which social, environmental and economic standards are raised continuously, ultimately resulting in sustainable credits, investments and asset management all over the world. The Fair Finance Guide contributes to banks’ and insurers’CSR policies and practices on a wide variety of issues, benefiting a broad audience.

The initiators of The Fair Finance Guide primarily want to:
1. Assess the banks’ and insurers’ policies every year and give scores for each policy;
2. Compare the policies with empirical case studies and draw conclusions about the extent to  which the banks and insurers follow their own policies;
3. Engage banks and insurers in dialogue, providing them with feedback on their (draft-)policies, 
implementation of policies, transparency and otherconcrete sustainability issues;
4. Involve consumers through (social) media in critically assessing the policy of their bank and
insurer, and stimulate them to put pressure on their bank and insurer for more sustainable
investments, transparency and accountability
5. Organize media pressure by publishing the scores of banks and insurers on a  wide range of issues and by producing case studies of bank and insurer practices
and sectors and on the case studies;
6. Translate proposals for improving banks’ and insurers’ policies into policy recommendations for more effective regulation through policy work with parliamentarians
and ministries.

Read more about the results of the Fair Bank Guide in 5 years of the Dutch Fair Bank Guide 

 

 

 

 

 

Nuttige links

Nuttige links

Dit zijn handige links die verwijzen naar initiatieven die te maken hebben met verduurzaming van de financiële sector.

undefined
Op het Bankblog van de Eerlijke Geldkwijzer vind je achtergrondstukken van eigen hand of door gastbloggers. Je vind hier vaak inhoudelijke blogs die gaan over wat jij als klant en wat banken, verzekeraars, de overheid en internationale organen kunnen doen om verduurzaming van de financiële sector te stimuleren.

undefined
VBDO is een ondersteuner van de Eerlijke Geldwijzer maar vervult ook een adviserende rol. De Vereniging van Beleggers voor duurzame Ontwikkeling (VBDO) gelooft dat geldstromen de kansen van een duurzame samenleving bepalen. De VBDO kiest daarom de kapitaalmarkt als domein om haar visie, een duurzame samenleving, te realiseren. 

undefined
De vraag naar duurzame financiële producten neemt toe. Het aanbod ook. Duidelijk is dat niet alle aanbieders dezelfde criteria hanteren. En niet alle particulieren geven dezelfde invulling aan duurzaamheid. De VBDO zorgt op de website www.goed-geld.nl voor een helder overzicht. Met de 'Goed Geldwijzer' stelt u op basis van uw eigen criteria een lijst van vijf duurzame financiële producten samen die het best bij u passen.

undefined
De Nederlandse portal voor duurzaam, ethisch en groen beleggen en sparen.

 undefined
Duurzaam Aandeel is een initiatief van de VBDO en tot stand gekomen met de financiering van Agentschap NL. Deze website informeert particuliere beleggers op overzichtelijke wijze over de mate waarin duurzaamheid een rol speelt bij Nederlandse beursgenoteerde bedrijven.

undefined
BankTrack is een wereldwijd netwerk van maatschappelijke organisaties en individuen die de werkzaamheden van commerciële banken, investeerders, verzekeringsmaatschappijen en pensioenfondsen volgt en het effect daarvan op mens en milieu vastlegt. Op de website van BankTrack vindt u actuele voorbeelden van omstreden investeringen waarbij ook Nederlandse banken betrokken zijn.

undefined
FairFin voert campagne tegen onverantwoorde en schadelijke investeringen van banken en pleit voor duurzame investeringen die bijdragen aan een mens- en milieuvriendelijke samenleving. FairFin streeft naar een rechtvaardige samenleving.

undefined
Hoe transparant, groen en fair zijn jouw favoriete merken? Dat zie je in één oogopslag op Rank a Brand, de grootste merken vergelijkingssite van Nederland! Rank a Brand is hard op weg om 1001 merken te beoordelen op klimaat, milieu en arbeidsomstandigheden.

 

De Eerlijke Geldwijzer is een initiatief van

  • AI-logo (in kleur).jpg
  • combi-DeZakelijke-RGB_Cr - Copy.png
  • fnv in beweging logo voor web - Copy.gif
  • OX_ONV_HL_C_RGB_cr - Copy.jpg
  • PAX_Logo_NL_WithSlogan_Print_FC.jpg
  • WorldAnimalProtection_rest_state.png

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×