Veroordeling corruptiezaak kolencentrale Indonesië gefinancierd door ING

22 augustus 2023

Afgelopen vrijdag op 18 augustus heeft de rechtbank een Indonesische ambtenaar veroordeeld voor corruptie ivm Cirebon 2. Dit is een kolencentrale in West Java, Indonesië, die gefinancierd wordt door onder andere ING. Ook de directe zakenpartner van ING blijkt betrokken. Ondanks verschillende waarschuwingen van de Indonesische Eerlijke Geldwijzer heeft ING deze corruptie van haar zakenpartner nooit verder willen onderzoeken, laat staan aankaarten.
 

In maart van dit jaar klaagde de Indonesische Corruption Eradication Commission (KPK) een voormalige ambtenaar in de regio Cirebon aan in verband met een reeks omkopingen en het witwassen van geld, waaronder ivm de kolencentrale, Cirebon 2. Tijdens het proces werd duidelijk dat ook het voormalige senior management van Cirebon Energi Prasarana (CERP), de projecteigenaar voor de bouw van Cirebon 2 en de directe kredietafnemer van ING, waren betrokken bij de omkopingsactiviteiten.

Dit omkopingsgeld is gebruikt om de tegenstand van de lokale bevolking tegen de bouw van Cirebon 2 te onderdrukken en om een vergunning te krijgen voor de bouw. Dit blijkt uit de ruim dertig rechtszaken die sinds maart van dit jaar hebben plaatsgevonden en de getuigenissen van 237 getuigen. In totaal gaat het om een omkopingsbedrag van 64 miljard roepia (707 miljoen euro).

Uit de getuigenissen blijkt onder andere dat twee senior managers van CEPR, de projecteigenaar, meer dan 11 miljoen euro hebben overhandigd aan de lokale bestuurder (regent) van Cirebon, met het verzoek om te zorgen voor een soepele afgifte van de bouwvergunningen en ook om ondersteuning om de demonstraties te onderdrukken tegen de bouw van Cirebon 2.

Al sinds 2016 waarschuwen de Indonesische en Nederlandse Eerlijke Geldwijzer ING voor de wantoestanden rond Cirebon 2. Naast corruptie is er sprake van grove mensenrechtenschendingen en milieuvervuiling. Toch blijft ING volhouden dat dit project aan alle voorwaarden voldoet van INGs duurzaamheidsnormen.

Indonesische NGOs sturen nu opnieuw een brief aan ING. Hierin vragen ze nogmaals, na deze veroordeling voor corruptie waaraan INGs zakenpartner direct is gelinkt, onmiddellijk maatregelen te nemen om de leningen voor Cirebon 2 op te schorten in overeenstemming met de OESO-richtlijnen rond corruptie.

Roep jij ING ook op om deze corruptie van haar zakenpartner te veroordelen en recht te zetten?