Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Transparantie

Als je leven beïnvloed wordt door een economische activiteit - zoals bijvoorbeeld de bouw van een vervuilende fabriek naast je huis - kan je je belangen niet verdedigen als je niet volledig geïnformeerd bent. Je hebt informatie nodig over zowel de milieu-, sociale- en economische voordelen, als de kosten en risico’s die verbonden zijn aan die activiteit. Om op een betekenisvolle manier te kunnen deelnemen in een beslissingsproces is daarom het publieke recht op informatie binnen verschillende internationale instrumenten vastgelegd.

Voor banken is transparantie zo mogelijk nog belangrijker dan voor andere bedrijven. Anders dan andere bedrijven spelen zij als kapitaalverstrekkers namelijk een belangrijke rol in vrijwel alle economische sectoren en dragen zij, als investeerders, een zekere medeverantwoordelijkheid. Om deze reden moeten banken het publiek niet alleen informeren over hun eigen activiteiten, maar moeten zij zo transparant mogelijk zijn over de bedrijven, projecten en overheden waarin zij investeren.

De Eerlijke Bankwijzer vindt het daarom belangrijk om banken ook te beoordelen op hun transparantiebeleid. Een goed beleid op transparantie bestaat onder meer uit:

  • Publicatie van een duurzaamheidverslag dat voldoet aan de GRI Richtlijnen voor duurzaamheidverslaggeving;
  • Inzicht in hoe de bank zorgt dat investeringen aan de gestelde voorwaarden voldoen en welke actie ondernomen wordt als daar niet aan wordt voldaan;
  • Publicatie van basisinformatie over grote klanten, inclusief rapportages over sociale- en milieu-effecten.

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer banken op dit onderwerp beoordeelt, vind je in het laatst verschenen rapport.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×