Hoe scoren verzekeraars op

Help je verzekeraar te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw verzekeraar stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Transparantie

Als je leven beïnvloed wordt door een economische activiteit – bijvoorbeeld de bouw van een vervuilende fabriek naast je huis – kun je je belangen niet verdedigen als je niet volledig geïnformeerd bent. Je hebt informatie nodig over zowel voordelen als over de kosten en risico’s van zo’n activiteit. Om mensen effectief te laten deelnemen in een beslissingsproces, is er het publieke recht op informatie.

Voor verzekeraars is transparantie misschien nog wel belangrijker dan voor andere bedrijven. Verzekeraars spelen als kapitaalverstrekkers een grote rol in vrijwel alle economische sectoren. En als investeerders dragen zij medeverantwoordelijkheid. Daarom moeten verzekeraars het publiek niet alleen informeren over hun eigen activiteiten, maar ook over de bedrijven, projecten en overheden waarin zij beleggen.

Een goed beleid voor verzekeraars op transparantie betekent onder meer:

  • Publicatie van een duurzaamheidsverslag dat voldoet aan de GRI Richtlijnen voor duurzaamheidverslaggeving;
  • Inzicht in hoe de verzekeraar ervoor zorgt dat beleggingen aan de gestelde voorwaarden voldoen, en welke actie ondernomen wordt als dat niet gebeurt;
  • Publicatie van basisinformatie over bedrijven waarin wordt belegd, inclusief rapportages over sociale- en milieueffecten.

In november 2022 publiceren we het nieuwste rapport met daarin alle achtergronden bij de onderzoeksbevindingen. De rapporten van de vorige beleidsupdates zijn te vinden onder ‘Onderzoek’
Wil je meer weten over de mate van transparantie van verzekeraars in de praktijk? Lees het laatste praktijkonderzoek.

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×