ING en Allianz investeren in pesticidebedrijven die verboden middelen exporteren

12 juni 2022

ING en Allianz investeren in pesticidebedrijven die verboden middelen exporteren

De ING bank en verzekeraar Allianz blijken vele miljarden te investeren aan Europese bedrijven die giftige pesticiden verkopen aan landen met minder strenge normen dan de EU. Dit blijkt uit een recent onderzoek van Facing Finance, onderdeel van de Duitse variant van de Eerlijke Geldwijzer.

Facing Finance onderzocht in totaal 14 financiële instellingen die actief zijn op de Duitse markt. Ze keken daarbij naar de investeringen in 22 bedrijven die mensenrechten en milieunormen schenden. Twee van de onderzochte financiële instellingen zijn ook actief in Nederland. Allianz is een Duitse verzekeraar die groot is op de Nederlandse markt en de Nederlandse ING Bank is ook groot in Duitsland. Uit het onderzoek blijkt dat ING voor meer dan € 2,8 miljard investeert in deze bedrijven en Allianz voor meer dan € 1 miljard. Door deze bedrijven financieel te ondersteunen verdienen ING en Allianz geld aan de uitbuiting van mens en het verlies van biodiversiteit. Daarbij nemen ze geen actie om ervoor te zorgen dat de bedrijven de mensenrechten en milieunormen naleven.

Export van giftige pesticiden
De pesticidemarkt wordt gedomineerd door een handvol bedrijven: de twee Duitse chemiereuzen BASF en Bayer, het in de VS gevestigde Corteva en het Zwitserse Syngenta, dat in 2015 werd overgenomen door ChemChina. Samen controleren ze twee derde van de wereldmarkt. Strengere EU-wetgeving heeft ervoor gezorgd dat Bayer hun risicovolle pesticiden niet meer in de EU kan verkopen. In plaats van hun productlijnen hiervoor te stoppen, richten ze zich steeds meer op ontwikkelingslanden en opkomende landen met zwakkere regelgeving, zoals landen in Latijns-Amerika. In 2018 werd meer dan 81 000 ton pesticiden die te gevaarlijk werden geacht voor de EU, geëxporteerd naar ontwikkelingslanden en opkomende landen: een trend die blijft doorzetten.

Sommige Europese landen, zoals Frankrijk en Zwitserland, hebben hun wetten op de export van deze pesticiden al aangescherpt. Vanaf januari 2022 mogen in Frankrijk geen in de EU verboden pesticiden meer worden geproduceerd, verhandeld of geëxporteerd. Een gezamenlijke rechtszaak van pesticiden-reuzen als Bayer, BASF en Syngenta tegen deze Franse wetgeving mislukte in de rechtbank.

Gevaarlijke pesticiden
BASF is verantwoordelijk voor de export naar Brazilië van pesticiden die glufosinaat bevatten. Volgens de classificatie van de EU is glufosinaat giftig en slecht voor de voortplanting. 60% van de financiering voor BASF komt van slechts twee banken: ING en Deutsche bank. Allianz is de tweede grootste investeerder in Syngenta (€ 226 miljoen), een pesticidebedrijf dat pesticide exporteerde naar Brazilië met het giftige ingrediënt Thiamethoxam. Dit vergiftigde 90 kinderen en volwassenen toen het over een school werd uitgespoten.

Door handelsovereenkomsten die de EU met onder andere Brazilië heeft, kunnen landbouwproducten die zwaar verontreinigd zijn met deze pesticiden nog steeds worden ingevoerd in de EU.

Kom in actie
Het beschermen van mensenrechten en het tegengaan van biodiversiteitsverlies stopt niet bij de grenzen van de EU.  Wij roepen daarom ING en Allianz  op om te stoppen met de financiering van de export van pesticiden die verboden zijn in de EU.