PFZW stapt voor 97% uit fossiel
Pensioenfonds Zorg en Welzijn (PFZW), het op een na grootste pensioenfonds van Nederland, heeft vandaag aangekondigd bijna volledig uit fossiel te stappen. Ze blijven nog wel beleggen in zeven bedrijven met een overtuigende klimaatstrategie.
De aankondiging van vandaag is het sluitstuk van twee jaar engagement door PFZW met de fossiele bedrijven waar het fonds in investeert. In februari 2022 kondigde het pensioenfonds al aan te zullen stoppen met beleggen in fossiele bedrijven die geen klimaatplan hebben dat in lijn is met het Klimaatakkoord van Parijs. PFZW gaf zichzelf toen twee jaar de tijd om fossiele klanten door te lichten. Vorig jaar stapte PFZW uit 114 fossiele bedrijven en ging met 13 in ‘intensieve dialoog’. Hiervan zijn er zeven door de selectie geraakt. Bedrijven zoals Shell en TotalEnergies zitten hier niet bij.
De zeven bedrijven (Cosan S.A., Galp Energia, Granuul Invest, Neste Oyj, OMV A.G.,Raízen S.A. en Worley Limited), waarin PFZW belegd blijft, zijn volgens PFZW voorlopers in de energiesector die inzetten op de omschakeling van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen.
In december liet ook pensioenfonds PMT na een 2-jarig engagement traject weten te zullen blijven investeren in negen olie-en gasbedrijven. Zij blijven nog wel belegd in bedrijven zoals Shell. Dit terwijl PMT moest toegeven dat geen van deze overgebleven bedrijven een klimaatplan heeft dat in lijn is met de doelstellingen van Parijs.
Als Eerlijke Geldwijzer zijn we blij dat PFZW, in tegenstelling tot PMT, wel is blijven vasthouden aan het einddoel: het hebben van een goed klimaatplan. PFZW laat weten in haar persbericht teleurgesteld te zijn in de olie-en gassector: ‘’De meeste fossiele energiebedrijven zijn niet bereid hun bedrijfsmodel aan te passen aan ‘Parijs’.
Al heel lang roept de Eerlijke Geldwijzer, samen met organisaties zoals GroenPensioen, Fossielvrij, Milieudefensie, de financiële sector op om haar verantwoordelijkheid te nemen in de klimaatcrisis. Zo riepen we in juli 2021 PFZW en andere financiële instellingen in een brief op om al hun investeringen en leningen aan fossiele bedrijven in lijn te brengen met het 1,5 graad doel uit het Klimaatakkoord van Parijs en per direct te stoppen met de financiering van projecten voor nieuwe fossiele infrastructuur en steenkool-, olie- en gaswinning.
Een aantal pensioenfondsen kondigde in 2021 aan volledig uit de olie-en gassector te stappen, waaronder PH&C en PME. De klapper kwam van het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP. Dat beloofde op 26 oktober 2021 dat het al haar fossiele beleggingen stapsgewijs zou verkopen. Deze aankondiging viel samen met de publicatie van een rapport van de Eerlijke Geldwijzer waaruit bleek dat ABP en PFZW de twee pensioenfondsen met de grootste investeringen in fossiele brandstoffen waren, naast de bank ING en verzekeraars Aegon en Allianz.
De pensioenfondsen PFZW en PMT kondigden een paar maanden later aan een andere weg te gaan bewandelen: engagement met de fossiele sector. Deze aankondiging volgde na extra druk door onder andere een petitie en een estafette protestactie voor de deur van PFZW.
PFZW heeft na twee jaar dialoog met fossiele bedrijven een belangrijke stap gezet op het gebied van verduurzaming. De Eerlijke Geldwijzer verwelkomt deze stap, en moedigt PFZW aan deze 7 bedrijven wel goed te blijven monitoren op hun transitie.