Stop met investeren in de omstreden oliepijplijn van TotalEnergies

27 september 2022

22 Nederlandse financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen ABP, BPL, PMT en PFZW, ABN AMRO bank, verzekeraar Aegon en ook de in Nederland actieve Duitse verzekeraar Allianz investeren voor meer dan 2,1 miljard euro in TotalEnergies. Geld dat onder andere gebruikt wordt voor de aanleg van een omstreden oliepijplijn in Oeganda. Het aanleggen van de oliepijplijn gaat o.a. gepaard met landroof, intimidatie van de lokale bevolking en natuurschade. Morgen, 28 september, is de investeerdersdag van TotalEnergies, waar het zijn duurzame strategie presenteert. Wij roepen alle Nederlandse investeerders op om naar het echte verhaal te luisteren, TotalEnergies aan te spreken en hun conclusies te trekken. TotalEnergies is namelijk niet zo duurzaam als het de buitenwereld wil laten geloven en in Oeganda ondervinden ze dat dagelijks.
Waarom  is de oliepijplijn omstreden?
Mensenrechten-en ontwikkelingsorganisaties wijzen al jaren op de grote milieu- en sociale risico’s van het East African Crude Oil Pipeline (EACOP) project, waarvan TotalEnergies eigenaar en exploitant is. De pijpleiding met een lengte van 1443 km, die zich uitstrekt van de oevers van het Albertmeer in Oeganda tot aan de kustlijn van Tanzania, is een van 's werelds grootste oliepijplijnen in ontwikkeling. Het project is begin dit jaar gestart met als doel in 2025 klaar te zijn. De gevolgen zijn enorm:

  • Meer dan 100.000 mensen verliezen hun land en landbouwproducten terwijl het recht op compensatie voor bewoners die hun land verliezen met de voeten wordt getreden;
  • Oegandezen die zich uitspreken tegen het project worden geïntimideerd, en gevangengezet;
  • Onherroepelijke schade aan natuur, waterbronnen en biodiversiteit doordat de oliepijplijn dwars door een van 's werelds meest ecologisch diverse regio's loopt. Bijna een derde van de pijpleiding gaat door het stroomgebied van het Victoriameer, waarvan meer dan 40 miljoen mensen afhankelijk zijn voor water- en voedselproductie;
  • Bij de voltooiing van EACOP zal gedurende de levensduur de pijpleiding per jaar indirect 34.3 miljoen ton kg CO2 uitstoten.

Rechtszaak tegen TotalEnergies in Frankrijk
In Frankrijk loopt er op dit moment een rechtszaak tegen TotalEnergies van meerdere NGO's vanwege het tekort aan mitigatiemaatregelen, de mensenrechtenschendingen en de milieuschade. Het Europese Parlement nam vorige week nog een resolutie aan over de mensenrechtenschendingen gekoppeld aan EACOP.

Welke financiële instellingen investeren in TotalEnergies?
Maar liefst 23 Nederlandse financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen ABP, BPL, PMT en PFZW, verzekeraars AEGON en Allianz en de ABN AMRO bank investeren in TotalEnergies. Ook bleek uit recent onderzoek van de Eerlijke pensioenwijzer dat geen van de 8 pensioenfondsen met investeringen in TotalEnergies al de juiste stappen zet om mensenrechtenschendingen te voorkomen in Oeganda, noch dat slachtoffers gecompenseerd worden. In een eerder onderzoek onder 9 Nederlandse verzekeraars kwam hetzelfde beeld. Enkel 1 verzekeraar, Athora startte een onderzoek. En in april 2022 stapte beleggingsfonds Actiam uit TotalEnergies omwille van het EACOP-fiasco.

Beleggen in TotalEnergies is beleggen in mensenrechtenschendingen, milieuvervuiling en klimaatverandering, zoals het EACOP-project duidelijk aantoont.