Hoewel steeds meer mensen en bedrijven stoppen met het gebruik van bont en exotisch leer, blijken verzekeraars in Nederland nog steeds te beleggen in modehuizen die gebruik maken van o.a. exotische dierenhuid voor kleding, tassen en schoenen. Dit blijkt uit nieuw onderzoek, dat de Eerlijke Verzekeringswijzer i.s.m. Bont voor Dieren liet uitvoeren. Deze beleggingen gaan gepaard met immens dierenleed. Zeven grote verzekeraars in Nederland beleggen samen ruim 1,3 miljard euro in drie modehuizen (Louis Vuitton Moët Hennessy/LMVH, Hermès en Semir) die nog steeds bont en exotisch leer gebruiken. Het gaat om o.a. bont van wasberen en nertsen, en leer van krokodillen en struisvogels, dat voor kleding, tassen en schoenen wordt gebruikt. CZ is de enige onderzochte verzekeringsgroep die niet in deze modehuizen belegt.

Allianz komt het slechtst uit het onderzoek en belegt in totaal meer dan één miljard euro in de drie modehuizen. Maar ook NN Group heeft wat uit te leggen met 188,98 miljoen aan beleggingen. NN Group is meer gaan beleggen in deze modehuizen sinds het vergelijkbare onderzoek gepubliceerd in 2016. In 2015 belegde ze 100 miljoen euro in het modehuis LVMH, nu maar liefst 177 miljoen euro. Ook de verzekeraars Allianz, Aegon, Achmea en ASR die eveneens in 2016 zijn meegenomen, zijn meer gaan beleggen in de modehuizen.

Welke verzekeraars doen het niet goed?

  1. Allianz belegt 1054,49 miljoen euro in de modehuizen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), Hermès en Semir. Deze modehuizen maken nog steeds gebruik van omstreden bont en exotisch leer. Ook is Allianz sinds het laatste vergelijkbare onderzoek in 2015 meer gaan beleggen in de modehuizen Hermes en LVMH. In 2015 belegde Allianz 17,3 miljoen euro in Hermes en nu belegt ze maar liefst 100,3 miljoen euro. En in 2015 belegde Allianz 215,4 miljoen euro in LVMH en nu belegt ze maar liefst 953,26 euro.

  2. NN Group belegt 188,98 miljoen euro in de modehuizen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en Hermès. In 2015 belegde NN Group 99,7 miljoen euro in modehuis LVMH en nu maar liefst 177,8. Beleggingen in Hermes zijn van 12,8 naar 11,1 miljoen euro gedaald. In totaal is ook NN Group sinds ons vorige onderzoek MEER gaan beleggen.

  3. Aegon belegt 61,76 miljoen euro in de modehuizen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH), en Hermès. Ook Aegon is meer gaan beleggen in twee modehuizen sinds 2015. In 2015 belegde zij 0,1 miljoen euro in Hermes en 36,3 miljoen euro in LVMH en in 2021 was dat respectievelijk, 16,9 miljoen euro en 44,8 miljoen euro.

  4. ASR belegt 49,07 miljoen euro en  Achmea 13,19 miljoen euro in de modehuizen Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) en Hermès. Zowel ASR als Achmea belegden in 2015 niet in de modehuizen maar deden dat in 2021 wel.

  5. Menzis belegt 0,11 miljoen euro in Semir en VGZ belegt 0,05 miljoen euro in Semir.

Welke verzekeraars doen het goed?
CZ is de enige verzekeringsgroep in dit onderzoek die niet belegt in de vier omstreden modehuizen. Toch is er ook voor CZ ruimte voor verbetering, aangezien het nog geen beleid heeft om beleggingen in bont en exotisch leer categorisch uit te sluiten. Stuur CZ een compliment:

Ernstig en overbodig dierenleed
De productie van bont en exotisch leer gaat gepaard met extreem dierenleed. Voor de productie van bont worden dieren als nertsen, vossen, konijnen en wasbeerhonden puur en alleen gefokt voor hun vacht. Gehouden in krappe draadstalen kooien en zonder mogelijkheid om natuurlijk gedrag te vertonen. Hun dood is niet beter: in Europa worden nertsen bijvoorbeeld gedood door vergassing, wasbeerhonden en vossen worden anaal geëlektrocuteerd. Buiten Europa worden coyotes nog steeds met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild.

Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, pythons verdronken en bij krokodillen worden ruggenwervels gebroken om ze te verlammen. Voorafgaand aan hun dood worden de dieren gehouden in veel te kleine kooien. Hierdoor krijgen ze gedragsstoornissen en verwonden zij zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit ernstig en overbodig dierenleed.

Advies voor verzekeraars
In een eerder onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, gepubliceerd in 2016, zijn dergelijke beleggingen door verzekeraars in dierenleed al aangekaart. Allianz, NN Group, Aegon, ASR en Achmea waren ook bij dat onderzoek betrokken. Toch blijft actie van deze verzekeraars uit. In LVMH en Hermès, twee modehuizen die zowel voor het onderzoek in 2015 als voor dit onderzoek waren geselecteerd, wordt door respectievelijk alle vijf de verzekeraars en vier van de vijf verzekeraars nu zelfs meer belegd, in plaats van minder!

Het is van belang dat verzekeraars zich inzetten om het gebruik van bont en exotisch leer te stoppen of dat ze zich volledig terugtrekken uit de modehuizen die gebruik blijven maken van deze dieronvriendelijke materialen. Daarbij moeten de verzekeraars beleid ontwikkelen om toekomstige beleggingen in dergelijke bedrijven te voorkomen.