Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Klimaatverandering

ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland

undefined


Van de Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen, zoals kolen, olie 
en gas die schadelijk zijn voor het klimaat – en de bedrijven die deze exploiteren. Dat blijkt uit het nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Van de minimaal 30 miljard dollar die de onderzochte banken in de afgelopen 5 jaar in fossiele energiebedrijven investeerden, komt maar liefst 25 miljard dollar voor rekening van ING.

Neemt jouw bank klimaatverandering wel serieus?

  • ING investeert 8x meer in fossiele dan in duurzame energie. Zij investeert daarmee fors in fossiele energiebedrijven. Roep ING op om te investeren in schone energie.
  • ABN Amro, Aegon & Rabobank 
    ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energiesector in recente jaren wel.


 

 

  • Van Lanschot & SNS Bank N.V. (SNS Bank en Regiobank) lenen niet aan energiebedrijven, maar beleggen wel in fossiele brandstoffen bedrijven

  • Delta Lloyd belegt in duurzame energieopwekking. Zij investeert daarnaast nog wel veel in fossiele energiebedrijven, maar reduceerde die beleggingen in de afgelopen jaren. 

  • ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek. NIBC investeert niet in de fossiele brandstoffen bedrijven. Triodos Bank en ASN bank investeren alleen in duurzame energie.

Wat kun jij doen?

De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Banken weten dat er nu wat moet gebeuren, maar ze blijven desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen, met name ING. Dat moet veranderen. Banken moeten hun investeringen in sneltreinvaart verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen. Jij kunt aan de banken laten weten dat ze in schone energie moeten investeren!

Je kunt hierboven in actie komen door op´kom in actie´ te klikken en een klacht of compliment te sturen.

Lees het persbericht en het onderzoek in het Engels of de Nederlandse samenvatting

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×