Nieuw klimaatrapport ING: te kleine stappen voor een te hoge uitstoot.
ING publiceerde op donderdag 19 september haar nieuwe klimaatrapport. Voor het eerst geeft ING meer prijs over haar daadwerkelijke broeikasgas uitstoot. De uitstoot blijkt erg hoog: 264 megaton broeikasgassen. Dat is net zo veel als 1,5 keer Nederland en 207 megaton meer dan eerder dit jaar gerapporteerd. Maar voor 3 van de 12 sectoren haalt ING haar eigen doelen. Verder kondigt ze kleine stappen aan om fossiele financiering te verminderen, maar de grootste vervuilers blijven buiten schot. Ook wordt er aangekondigd om 2 jaar lang te gaan “praten’’ met 2000 zakelijke klanten.
De klimaatupdate van ING in het kort:
Uitstoot van anderhalf keer Nederland
Voor het eerst wordt er meer inzicht gegeven in de zogenaamde ‘scope 3’ van ING’s gefinancierde uitstoot. Dit is iets waar de Eerlijke Bankwijzer al langer op aandringt. Mooi dat ze dat nu eindelijk doen, maar de daadwerkelijke cijfers zijn minder mooi. De uitstoot blijkt 207 megaton hoger dan de uitstoot die de bank in maart dit jaar rapporteerde (57 megaton). De huidige gerapporteerde uitstoot is 264 megaton. En die uitstoot blijkt ook nog eens over slechts 22% van de totale leningen te gaan. Dit is dus nog maar het topje van de ijsberg, want over de uitstoot van de andere 78% van de leningen en alle beleggingen en alle obligaties en aandelen die ze onderschrijft, blijft ING nog steeds stil.
Beperkt meten en doelen die niet worden gehaald
Ook zorgelijk is de zogenaamde ‘Terra Approach’ waarin ING doelen stelt voor 12 sectoren. Die doelen dekken minder dan de helft van haar totale uitstoot. Voor de rest – denk aan die andere helft van de leningen, beleggingen en het uitgeven van aandelen en obligaties – heeft ING geen plannen om de uitstoot te verminderen. Bovendien haalt ze maar drie van de door zichzelf gestelde doelen. Voor zeven sectoren haalt ING haar eigen doelen niet en voor twee sectoren is er onvoldoende data. Voor één sector (scheepvaart) wordt er een oude methodologie gebruikt. Als ING de huidige methodologie zou gebruiken dan zou ze de eigen doelen voor deze sector ook niet halen.
Fossiele brandstoffen: grootste vervuilers blijven buiten schot
ING schuift wel op in haar mening over fossiele bedrijven: daar waar ze vorig jaar nog volhield dat fossiele bedrijven financieren noodzakelijk is voor de samenleving, wordt het woord ‘uitsluiten’ nu niet langer geschuwd. ING zegt een aantal fossiele bedrijven direct uitte gaan sluiten. Alleen gaat dit om een erg beperkt aantal bedrijven: zogenaamde ‘pure play’ bedrijven. Dit zijn boorbedrijven die voor de volle 100% actief zijn in het oppompen van olie en gas of het starten van nieuwe olie- en gasvelden. Maar de meest vervuilende fossiele giganten vallen daar niet onder, want zij vervoeren en verhandelen ook olie en gas. De bedrijven met de meeste uitstoot én het grootste aandeel in de uitbreiding van fossiele projecten, zoals BP, Shell of ExxonMobil, kunnen de komende 15 jaar nog bij ING terecht. ING zegt met deze bedrijven ‘in gesprek’ willen blijven, omdat ze zich ook bezighouden met hernieuwbare energie. In veel gevallen gaat dit echter maar om een paar procent.
Vloeibaar gas: enkel projectfinanciering stopt
ING geeft aan vanaf 2026 te gaan stoppen met de financiering voor LNG-exportterminals. Dit nadat de bank de afgelopen jaren de derde grootste bank in Europa was op het gebied van financiering van vloeibaar gas. In principe goed nieuws dus, want er is nu al een overschot aan vloeibaar gas, zoals ING zelf onlangs aangaf.
Ze stoppen alleen met zogenaamde ‘projectfinanciering’, terwijl er heel veel andere manieren zijn waarop een bank de industrie van vloeibaar gas aan geld kan helpen, zoals via algemene bedrijfsleningen en het onderschrijven van en beleggen in obligaties en aandelen van deze bedrijven. Zo onderschreef ze een paar weken geleden, nog een obligatie voor het grootste vloeibaar gasbedrijf ter wereld: Venture Global LNG.
2 jaar praten met 2000 zakelijke klanten
Het engagement van ING met zakelijke klanten rond klimaat — het aanzetten van zakelijke klanten tot beter beleid — lijkt nu iets meer tanden te krijgen. Eerder dit jaar werd er nog geen openbaarheid gegeven over de doelen, ambities en mogelijke consequenties van deze gesprekken. Nu geeft ING aan na 2 jaar (in 2026) deze gesprekken te zullen evalueren. Stoppen met financiering is een mogelijkheid, al wordt dat met veel mitsen en maren (case on case basis) omgeven en blijft het dus onduidelijk wanneer ze wel bereid is tot disengagement. De methodologie lijkt vooralsnog in te zetten op transparantie en minder de daadwerkelijke kwaliteit van klimaatplannen.
Conclusie en aanbevelingen
ING zet zeker stappen om transparanter te worden en een minder grote fossiele bank te worden. Het is mooi dat ze nu haar scope 3 (deels) in kaart heeft gebracht. Ook heeft ze haar “engagement” met zakelijke klanten wat meer uitgewerkt en worden er kleine stapjes gezet in de verdere afbouw van fossiele projectfinanciering. Maar die stappen staan niet in verhouding tot de uitstoot van de bank en dus haar blijvende aandeel in klimaatverandering. Het merendeel van de uitstoot blijft onzichtbaar en/of er worden geen doelen voor gesteld, fossiele giganten die nauwelijks investeren in hernieuwbare energie, maar wel aanjagers zijn van klimaatverandering ontspringen de dans, en vloeibaar gas kan op veel manieren nog steeds gefinancierd worden. Als ING deze gaten wil dichten, doet de bank er goed aan ook onze overgebleven aanbevelingen voor een goed klimaattransitieplan ter harte te nemen:
- Committeer duidelijk aan een 1.5C scenario, ook voor investeringen
- Tel de fossiele underwriting-activiteiten mee in het meten van je CO2-voetafdruk
- Heb een uitfaseringsplan voor de hele olie- en gassector
- Formuleer een absoluut reductiedoel voor de hele financieringsportefeuille
- Communiceer hoe je zakelijke klanten aanspreekt op hun klimaatambities met tijdlijn, concrete doelen en escalatiemogelijkheden (inclusief disengagement) bij niet naleving