Nederlandse financiële instellingen investeren miljarden euro’s in bedrijven die betrokken zijn bij de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.  Het gaat om vier banken, drie verzekeraars en  acht pensioenfondsen.  Dit blijkt uit een nieuw rapport van de Don’t Buy Into Occupation coalitie, waar o.a. PAX onderdeel van uitmaakt.

Om welke financiële instellingen gaat het?
Het nieuwe Don’t Buy Into Occupation rapport laat zien dat zowel banken, verzekeraars als pensioenfondsen betrokken zijn bij de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden. Bij de banken ABN Amro, Rabobank en de ING gaat het om zowel leningen aan bedrijven die actief bijdragen aan de instandhouding van nederzettingen, als beleggingen (aandelen en obligaties). Bij Van Lanschot Kempen gaat het alleen om beleggingen. Hier kun je meer lezen over de specifieke investeringen en leningen waar het om gaat.

Banken
Bij de banken gaat het om ABN Amro, Rabobank, ING en om het vermogensbeheer van Van Lanschot Kempen.

Stuur de banken een klacht

Verzekeraars
Bij de verzekeraars gaat het om ASR/Aegon en Achmea.

Stuur de verzekeraars een klacht

Pensioenfondsen
Bij de fondsen gaat het om ABP, PFZW, PME, PMT, BPfBouw, Pensioenfonds Vervoer, Pensioenfonds Detailhandel, BPL Pensioen.

Stuur de Pensioenfondsen een klacht

Wat is de rol van de bedrijven?
Bedrijven spelen een sleutelrol in de bouw en de uitbreiding van de nederzettingen: ze leveren de bulldozers om huizen van Palestijnen te slopen, of de materialen om huizen te bouwen en wegen aan te leggen in de illegale nederzettingen. Ook leveren ze telecom- en IT-diensten, verstrekken ze hypotheken aan kolonisten of verhuren ze accommodaties aan toeristen. Al deze activiteiten dragen bij aan het voortbestaan van de illegale nederzettingen.  

Financiële instellingen zoals banken, verzekeraars en pensioenfondsen die leningen verstrekken aan – of aandelen hebben in – deze bedrijven, moeten actie ondernemen en zorgen dat hun investeringen niet bijdragen aan het voortbestaan van de illegale nederzettingen.

Wat zijn illegale nederzettingen?
De Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem vormen een belangrijk onderdeel van de Israëlische bezetting van Palestina. Deze nederzettingen zijn illegaal volgens het internationaal recht. In de afgelopen jaren is de bouw van deze nederzettingen, en het daarmee gepaard gaande geweld tegen de Palestijnse bevolking, enorm toegenomen. Op 19 juli 2024 bevestigde het Internationaal Gerechtshof dat de Israëlische bezetting onwettig is en zo snel mogelijk beëindigd moet worden.

Oproep aan de financiële instelling?
Financiële instellingen moeten actie ondernemen tegen, en hun investeringen terugtrekken uit, bedrijven die betrokken zijn bij de bouw, uitbreiding en instandhouding van de illegale nederzettingen in de bezette Palestijnse gebieden.

Wat kun jij doen?
1. Roep jouw bank, verzekeraar of pensioenfonds op om leningen aan of beleggingen in bedrijven die bijdragen aan de bouw, uitbreiding en instandhouding van illegale nederzettingen te stoppen. Dit kan door ze een klacht te sturen.

2. Deel onze socials op je eigen social media kanalen.