Praktijkonderzoek controversiële wapenhandel (2015)

In 2015 verscheen het praktijkonderzoek naar beleggingen van verzekeringsgroepen in bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

Achtergrond
Met ‘controversiële wapenhandel’ bedoelen we de leverantie van wapens, militaire transportmiddelen en andere militaire goederen aan:

  • landen waartegen een wapenembargo geldt;
  • landen die mensenrechten op grote schaal schenden, in een (burger)oorlog verwikkeld zijn, zeer corrupt zijn of een falende/fragiele staat zijn;
  • arme landen die een groot deel van hun begroting aan wapenaankopen besteden.

Dit soort controversiële wapenhandel zorgt voor mensenrechtenschendingen en armoede. Daarom zouden verzekeraars niet moeten beleggen in bedrijven die actief zijn in controversiële wapenhandel.

Welke verzekeraars beleggen in controversiële wapens en wapenhandel?

  • Acht van de tien grootste levensverzekeraars actief op de Nederlandse markt beleggen in vijftien bedrijven die wapens en militaire goederen leveren aan onder meer dictaturen en corrupte landen. Het gaat in totaal om 6,8 miljard euro. Van de tien onderzochte verzekeraars deden alleen Achmea en ASR dit niet.
  • Allianz (€ 2,6 miljard), Legal & General (ruim € 2 miljard), APG (moederbedrijf van Loyalis, € 984 miljoen), Aegon (€ 805 miljoen), NN Group (€ 235 miljoen), Generali (€ 43 miljoen) en in mindere mate Delta Lloyd (€ 18 miljoen) en SNS Reaal (€ 3 miljoen) hadden financiële banden met bedrijven die in de onderzoeksperiode 2010-2014 wapens en wapensystemen leverden aan onder meer dictaturen en corrupte landen.

undefined

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×