Praktijkonderzoek delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten (2013)

In 2013 verscheen het praktijkonderzoek naar investeringen en beleggingen van banken- en verzekeringsgroepen in tien mijnbouw-, olie- en gasbedrijven die betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen.

Achtergrond
Nederlandse banken en verzekeraars investeren en beleggen miljarden in mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten die structureel betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen. Als banken en verzekeraars een dialoog voeren met deze bedrijven, ligt er meestal veel te weinig nadruk op het voorkomen en beëindigen van mensenrechtenschendingen. Hetzelfde geldt voor het onderwerp herstel en genoegdoening voor slachtoffers van schendingen.

Welke verzekeraars beleggen in bedrijven die mensenrechten schenden?
Bij het beoordelen van de beleggingspraktijk hebben we onderscheid gemaakt tussen vermogensbeheer voor derden, en verzekeringsbeleggingen.

  • Voor zowel verzekeringsbeleggingen als vermogensbeheer scoort SNS Reaal het beste (10). Zij belegt niet in bedrijven die mensenrechten schenden.
  • Achmea, Aegon en ASR scoren prima als het gaat om verzekeringsbeleggingen. Met betrekking tot vermogensbeheer scoren Achmea, Aegon en APG (ruim) voldoende (7).
  • De verzekeraars Allianz, Delta Lloyd, Generali en Legal & General wilden niet meewerken aan het praktijkonderzoek. Zij scoren daarom het laagst (1).

undefined

 Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×