Grote verzekeraars doen erg weinig tegen ernstige mensenrechtenschendingen
De negen grootste verzekeraars in Nederland beleggen samen ruim 4 miljard euro in elf multinationals die direct betrokken zijn bij ernstige en langdurige mensenrechtenschendingen. Ook als ze al jaren op de hoogtezijn van onder meer vervuiling, landroof, geweld en zelfs moord, ondernemen de meeste verzekeraars geen of onvoldoende actie tegen de bedrijven. Daarmee geven zij onvoldoende gehoor aan de VN-richtlijnen voor bedrijven en mensenrechten (‘UN Guiding Principles’), die deze maand tien jaar bestaan. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.
Om welke bedrijven en schendingen gaat het?
We selecteerden elf zaken waarin grote olie-, gas- en mijnbouwbedrijven als Shell, Total en Glencore langdurig betrokken zijn bij ernstige mensenrechtenschendingen, zoals landroof, vervuiling van rivieren (drinkwater) of moord. Veel van deze misstanden vinden plaats in conflictgebieden als Myanmar, Zuid-Soedan of Nigeria. Alle negen verzekeraars beleggen in meerdere van deze bedrijven.
Waarom moeten de verzekeraars daar wat aan doen?
Alle negen verzekeraars samen beleggen ruim 4 miljard euro in de elf multinationals die direct betrokken zijn bij ernstige en langdurige mensenrechtenschendingen. Als beleggers mag van de verzekeraars worden verwacht dat zij een kritische dialoog voeren met deze bedrijven over de mensenrechtenschendingen en hun invloed gebruiken om verbeteringen te realiseren.
Welke verzekeraars doen het niet goed?
Achmea, Aegon, Allianz, ASR, Menzis, NN Group en VGZ konden niet aantonen dat ze voldoende actie ondernemen tegen de mensenrechten schendingen.
- Allianz wilde als enige niet meewerken aan het onderzoek. Terwijl ze maar liefst 2,7 miljard euro investeert in tien Allianz gaf geen inzicht in de wijze waarop het bedrijf op de schendingen reageert, en krijgt daarom de laagste score (1). Transparantie is een belangrijk onderdeel van de internationale richtlijnen voor bedrijven.
- ASR (score 3) en VGZ (score 2) halen hele dikke onvoldoendes.
- Aegon en Menzis komen niet verder dan een 4.
- NN Group en Achmea blijven steken op een 5.
Welke verzekeraars doen het wel goed?
Athora NL (voorheen Vivat) doet het goed en scoort een 8. CZ scoort ruim voldoende met een 7.
Beide verzekeraars konden aantonen dat ze voldoende actie ondernemen tegen de schendingen, zoals vereist volgens de richtlijnen.
Lees het rapport of de samenvatting