Praktijkonderzoek klimaatresolutie Shell (2017)

In 2017 verscheen het praktijkonderzoek naar het stemgedrag van de acht grootste verzekeraars in Nederland op een klimaatresolutie tijdens een aandeelhoudersvergadering van Shell.

Achtergrond
Tijdens de jaarlijkse aandeelhoudersvergadering van Shell op 23 mei 2017 werd een resolutie in stemming gebracht die Shell vroeg om de afspraken in het VN Klimaatverdrag van Parijs te vertalen in reductiedoelstellingen voor broeikasgassen. Veel verzekeraars in Nederland beleggen in Shell en hadden de mogelijkheid om op de resolutie te stemmen.

undefined

Welke verzekeraars beleggen in Shell en hoe stemden zij over de klimaatresolutie?

  • Zeven van de acht grootste verzekeraars in Nederland beleggen in totaal voor 870 miljoen dollar in Shell. Van alle onderzochte verzekeraars belegt alleen ASR niet in Shell.
  • De meeste van de onderzochte verzekeraars stemden tegen of onthielden zich van stemming. Verzekeraars Achmea (Achmea Own Risk), Allianz en APG hebben tegen de klimaatresolutie op de aandeelhoudersvergadering van Shell gestemd. Aegon en NN Group hebben zich van stemming onthouden. Generali belegt wel in Shell maar geeft geen duidelijkheid of en hoe ze heeft gestemd over de klimaatresolutie.
  • Vivat heeft vóór de klimaatresolutie gestemd. Ook Achmea Investment Management, de vermogensbeheerder van Achmea en beheerder van het Wereldwijd Aandelenfonds, stemde voor.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×