Praktijkonderzoek farmaceutische bedrijven en toegang tot medicijnen (2014)

In 2014 bracht de Eerlijke Verzekeringswijzer een praktijkonderzoek uit over beleggingen van verzekeringsgroepen in twintig farmaceutische bedrijven die zijn opgenomen in de Access to Medicine Index. Het onderzoek richtte zich op deze bedrijven omdat zij de toegang tot medicijnen voor arme mensen kunnen vergroten. Wegen de verzekeraars de score van farmaceutische bedrijven op de index mee bij hun beleggingskeuzes?

Achtergrond
Het recht op toegang tot geneesmiddelen is vastgelegd in het internationaal recht. Toch heeft een derde van de wereldbevolking deze toegang onvoldoende. Ieder jaar overlijden miljoenen mensen, voornamelijk in Afrika en Azië, aan ziektes die prima te behandelen zijn.

Welke verzekeraars beleggen in welke farmaceutische bedrijven?

  • Alle tien de onderzochte verzekeraars beleggen in de twintig grote farmaceutische bedrijven. In totaal gaat het om 29,7 miljard euro. Geen enkele verzekeraar blijkt bij voorkeur te investeren in farmaceutische bedrijven die goed scoren op de Access to Medicine Index.
  • Achmea en SNS Reaal hebben aangetoond dat zij farmaceuten erop hebben aangesproken dat het belangrijk is om toegang tot medicijnen te verbeteren.
  • Aegon, Allianz, ASR, Generali en Legal & General hebben op geen enkele manier aangetoond dat zij farmaceuten aanspreken op het belang van betere toegang tot medicijnen voor arme bevolkingsgroepen. Ze doen in het kader van dit onderzoek ook geen formele toezegging om hun beleggingspraktijk op dit gebied te verbeteren.
  • APG (moederbedrijf van Loyalis), Delta Lloyd en SNS Reaal verbeterden hun beleggingspraktijk al.

undefined

Welke verzekeraars zetten stappen n.a.v. dit onderzoek?

 Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×