Praktijkonderzoek bont en exotisch leer (2016)

In 2016 verscheen het praktijkonderzoek naar beleggingen van verzekeringsgroepen in modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer tassen, schoenen en kleding.

Achtergrond
Bij de productie van bont gaat het om wilde dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden. In Europa worden nertsen vergast. Wasbeerhonden en vossen worden vooral gedood door anale elektrocutie. Buiten Europa worden de dieren met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild.

Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, pythons verdronken en bij krokodillen ruggenwervels gebroken om ze lam te leggen. Voorafgaand aan hun dood worden de dieren gehouden in veel te kleine kooien. Hierdoor lijden ze aan stress en gedragsstoornissen, en verwonden zij zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit afschuwelijk en overbodig dierenleed.

Welke verzekeraars beleggen in dierenleed?

  • Uit het onderzoek blijkt dat alle tien de onderzochte verzekeringsgroepen samen voor 1 miljard euro beleggen in zes modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. Geen van deze verzekeraars gebruikt haar invloed om de productie van, en handel in, bont en exotisch leer te beëindigen.
  • Het grootste deel van de beleggingen, 91 procent, komt voor rekening van vier verzekeringsgroepen: NN Group, APG (moederbedrijf van Loyalis), Allianz en Legal & General.
  • Kijkend naar de beleggingen van alle tien verzekeraars blijkt dat maar liefst 94 procent zit in de modehuizen LVMH Louis Vuitton (€ 526,6 miljoen), Burberry (€ 286,7 miljoen) en Kering (€ 130,7 miljoen).

undefined

Welke verzekeraars zetten stappen n.a.v. dit onderzoek?

  • Aegon en Delta Lloyd laten weten de aanbevelingen mee te nemen in hun afwegingen, respectievelijk open te staan voor een gezamenlijke dialoog. De Eerlijke Verzekeringswijzer verwelkomt deze positieve reacties. We gaan met hen graag het gesprek aan over verbetering van dierenwelzijn.
  • De Partij van de Arbeid stelde op 24 februari 2016 Kamervragen aan de staatssecretaris van Economische Zaken en de minister van Financiën, over beleggingen van verzekeraars in bedrijven die bont en exotisch leer verkopen. Deze Kamervragen zijn beantwoord op 28 april 2016.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport.

Hoe scoren verzekeraars op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×