Verzekeraars beleggen volop in schaliegas en plastic

dinsdag 16 juli 2019

 De meeste grote verzekeraars in Nederland beleggen volop in bedrijven die op grote schaal schaliegas winnen en plastics produceren. Aegon en Allianz zijn verreweg de grootste beleggers in schaliegas, maar ook NN Group en Vivat beleggen fors in schaliegas- en plasticbedrijven. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke 
Bank- en Verzekeringswijzer, in samenwerking met de Plastic Soup Foundation. Daarbij zijn de beleggingen van de negen grootste verzekeraars in Nederland in tien grote spelers op het gebied van schaliegas- en plasticproductie onderzocht. ASR en Achmea beleggen in enkele van de tien bedrijven, maar beduidend minder. In totaal beleggen Allianz, Aegon, NN Group, Vivat, Achmea en Menzis en ASR 3,6 miljard dollar  in deze bedrijven. Noch CZ noch VGZ heeft willen bevestigen dat niet in de geselecteerde schaliegas- en plasticbedrijven wordt belegd.Waarom is plastic een probleem?
In 2017 produceerde de wereld bijna 350 miljoen ton plastic. Bijna 80 procent van het plastic afval sinds 1950 is gestort op vuilnisbelten, of komt in het milieu terecht. Plasticvervuiling veroorzaakt ophoping van ‘plastic soep’ in oceanen. De productie en verwerking van plastics veroorzaakt bovendien veel CO2-uitstoot. Als de productie in dit tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15 procent van de uitstootruimte in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis.

Productie moet omlaag
De wereldwijde plasticproductie gaat omhoog. Dat komt mede door de schaliegaswinning in onder andere de Verenigde Staten. Het ethyleen uit schaliegas vormt een goedkope grondstof voor plastics. Maar om de plasticvervuiling tegen te gaan, moet er juist minder plastic worden geproduceerd.Welke verzekeraars beleggen in schaliegas- en plasticbedrijven?

  • Allianz ($1,5 miljard), Aegon ($1 miljard), NN Group ($622 miljoen), Vivat ($394 miljoen), Achmea ($60 miljoen), ASR ($48 miljoen) en Menzis ($8 miljoen) beleggen in totaal $3,6 miljard dollar in de tien schaliegas- en plasticbedrijven.

Welke verzekeraars zijn niet open over hun beleggingen in de schaliegas- en plasticbedrijven?
Noch CZ noch VGZ heeft willen bevestigen dat niet in de geselecteerde schaliegas- en plasticbedrijven wordt belegd.

Advies aan verzekeraars
Verzekeraars zeggen wel dat ze zich zorgen maken over de plastic soep die overal wordt aangetroffen. Maar ondertussen verdient een aantal verzekeraars heel veel geld aan de productie van meer en meer plastic en schaliegas. Na alle mooie woorden over hoe duurzaam zij zijn, is het tijd voor echte daden, om de zeeën en het klimaat te beschermen. Verzekeraars: stop per direct met beleggen in schaliegas en plastics!

Bekijk ook de banken
Naast de 9 verzekeraars namen we in dit onderzoek ook de 7 grootste banken in Nederland onder de loep. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk ze hier.

Lees hier het persbericht en het hele onderzoeksrapport.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×