Meeste grote verzekeraars verbeteren maatschappelijk beleid

donderdag 29 maart 2018

Zes van de zeven grootste verzekeringsgroepen die actief zijn in Nederland verbeterden in het afgelopen jaar het maatschappelijk beleid voor hun beleggingen voor een flink aantal thema’s. Alleen Aegon wist zijn beleggingsbeleid opnieuw nauwelijks te verduurzamen. Dit blijkt uit een nieuwe update van het doorlopende beleidsonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer die vandaag verschijnt.

Door beleidsverbeteringen halen zes van de zeven onderzochte verzekeraars samen op 21 maatschappelijke thema’s (hierboven in symbolen afgebeeld) in totaal 67 hogere scores ten opzichte van het vorige onderzoek van november 2016. Hiertegenover staan 2 lagere scores als gevolg van beleidsverslechteringen.

undefined

Hoe scoren de verzekeraars?

  • APG, moederconcern van Loyalis, voerde de meeste beleidsverbeteringen door en bereikte daarmee 18 hogere scores. APG verslechterde tegelijkertijd wel het bonusbeleid en ziet het rapportcijfer daarvoor nu zakken van een 3 naar een 2.
  • ASR haalde 12 hogere scores, waaronder die voor het klimaatbeleid.
  • NN Group haalde 11 hogere scores, waaronder die voor het thema voeding, maar zag de score voor het bonusbeleid zakken van een 5 naar een 4.
  • Vivat haalde 11 hogere scores en boekt de meeste vooruitgang op één thema: voor het beleid voor woningbouw en vastgoed schiet de score in één keer van een 2 naar een 7.
  • Achmea haalde 10 hogere scores. Zowel voor transparantie als voor wapenbeleid heeft Achmea een 8.
  • Allianz noteerde 5 hogere scores, bijvoorbeeld voor arbeidsrechten en voor natuur.
  • Aegon kwam niet verder dan twee beleidsaanscherpingen binnen de thema’s maakindustrie en klimaat, die echter niet tot hogere themascores leidden. Het lukt Aegon niet of nauwelijks om belangrijke duurzaamheidsprincipes in het groepsbeleid op te nemen. Hierdoor raakt de verzekeraar achterop in de vergelijking op maatschappelijk verantwoord ondernemen.

Kijk hoe jouw verzekeraar scoort.

Ben je tevreden? Stuur een compliment!
Ontevreden? Stuur een klacht!


Hoe scoren de verzekeraars, bijvoorbeeld op klimaat of dierenwelzijn?
De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt het beleid van de verzekeraars op 21 maatschappelijke thema’s, zoals klimaat, natuur, mensenrechten, dierenwelzijn en wapens. Op alle thema’s hebben de meeste verzekeraars nog een flinke slag te slaan! Zo hebben vijf van de 7 onderzochte verzekeraars een onvoldoende tot zeer slecht klimaatbeleid.  Benieuwd hoe de verzekeraars scoren op álle thema’s? Bekijk de scores per thema.

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport 

undefined

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×