Grote banken en verzekeraars steken teveel geld van hun klanten in fossiele energiebedrijven

dinsdag 27 november 2018

Drie jaar na het Klimaatakkoord van Parijs financieren in Nederland actieve verzekeraars fossiele energie nog altijd veel fanatieker dan duurzame energie. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

De onderzochte verzekeraars belegden voor 12,4 miljard euro in aandelen van fossiele bedrijven. Zij steken minder dan één tiende van dat bedrag in duurzame energiebedrijven.

 

AEGON, Allianz, Achmea, APG (Loyalis) en NN Group
De verzekeraars AEGON, Allianz, Achmea, APG Group en NN belegden elk grofweg 95 procent van hun beleggingen in de energiesector in aandelen en obligaties van fossiele energiebedrijven, en slechts 5 procent in duurzame energiebedrijven. De Eerlijke Verzekeringswijzer roept deze verzekeraars op hun beleggingsbeleid snel in lijn te brengen met het Klimaatakkoord van Parijs.

Vivat en ASR
Vivat en ASR doen het iets beter dan de andere verzekeraars: zij belegden voor respectievelijk 84 procent en 89 procent in fossiele energiebedrijven. De Eerlijke Verzekeringswijzer roept ASR en Vivat op door te gaan met het vergroenen van hun beleggingen.

Aanbevelingen
De onderzochte verzekeraars die actief zijn in Nederland ondermijnen de toekomst van hun klanten en de rest van de wereld door vooral in fossiele energiebedrijven te beleggen. De verzekeraars beleggen hiermee in de bevordering van klimaatverandering. Om de aarde leefbaar te houden moeten de verzekeraars hun beleggingsbeleid omgooien en stoppen met beleggingen in energiebedrijven die weigeren hun bijdrage aan de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. Juist investeren in duurzame energie is hard nodig.

Bekijk ook de banken
Naast verzekeraars werden in dit onderzoek ook grote Nederlandse banken onder de loep genomen. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk ze hier. 

Meer weten?
Lees hier het volledige persbericht.
Lees de Two Pager  en het rapport 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×