Drie verzekeraars stemmen voor een groen Shell. Allianz, Achmea en APG niet

donderdag 31 mei 2018

Aegon, NN Group en Vivat, drie van de grootste verzekeringsgroepen in Nederland die in Shell beleggen, steunden op de aandeelhoudersvergadering van Shell op 22 mei de nieuwe klimaatresolutie. Achmea en APG (Loyalis) onthielden zich van stemming en Allianz stemde zelfs tegen. Dit blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. ASR sluit, net als vorig jaar, Shell uit van beleggingen. In 2017 stemde alleen Vivat voor de klimaatresolutie bij Shell, zo bleek uit eerder onderzoek. 

Shell draagt bij aan klimaatverandering
De Eerlijke Verzekeringswijzer roept verzekeraars op hun beleggingen te verschuiven van fossiele naar duurzame energiebedrijven. Ook roepen we verzekeraars op initiatieven te steunen die oliebedrijven aansporen bij te dragen aan het realiseren van de doelstellingen uit het VN-klimaatakkoord. Shell levert als een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld een zeer grote bijdrage aan de klimaatverandering. Verzekeraars die beleggen in Shell zijn daarmee mede-eigenaars van het bedrijf.

undefined

Welke verzekeraars beleggen in Shell en hoe stemden zij dit jaar over de klimaatresolutie?

  • Vivat belegt voor $ 58 miljoen in Shell en stemde net als in 2017 voor de klimaatresolutie.

  • NN Group belegt voor $ 296 miljoen in Shell en stemde dit jaar voor de klimaatresolutie. In 2017 onthield NN Group zich nog van stemming.

  • Aegon belegt voor $ 784 miljoen in Shell en stemde dit jaar voor de klimaatresolutie. In 2017 onthield Aegon zich nog van stemming.
  • Achmea belegt $ 48 miljoen in Shell. Achmea Investment Management en Achmea Own Risk onthielden zich dit jaar van stemming. In 2017 stemde Achmea Investment Management nog voor de klimaatresolutie en Achmea Own Risk tegen.Achmea heeft door zich te onthouden van stemming laten zien dat ze haar verantwoordelijkheid voor het klimaat niet voldoende neemt.

  • APG belegt $ 544 miljoen in Shell en onthield zich dit jaar van stemming. Hiermee neemt APG onvoldoende verantwoordelijkheid om klimaatverandering tegen te gaan. Vorig jaar stemde APG tegen de klimaatresolutie.

  • Allianz belegt $ 683 miljoen in Shell en stemde, net als in 2017, tegen de klimaatresolutie. Hiermee laat Allianz zien dat ze haar verantwoordelijkheid voor het klimaat niet neemt.
  • ASR sluit Shell uit van beleggingen vanwege duurzaamheidsredenen

    Lees het persbericht


undefined

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×