Verzekeraars sluiten ogen voor landroof en ontbossing

dinsdag 30 mei 2017

undefined

Zeven grote verzekeraars doen te weinig om ontbossing en landroof te stoppen. Dat blijkt uit het nieuwste praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer. Veel verzekeraars beleggen de premies van hun klanten in de lucratieve, maar zeer controversiële palmoliesector. Palmoliebedrijven kwamen de laatste jaren in opspraak vanwege grootscheepse misstanden op hun plantages. Toch worden zij door de verzekeraars nauwelijks gescreend of tot verantwoording geroepen.

De Eerlijke Verzekeringswijzer beoordeelt de inspanningen van zeven van de negen onderzochte verzekeraars als onvoldoende. Zes daarvan waren bovendien niet of nauwelijks bereid inzicht te geven in wat ze doen om de controversiële palmoliebedrijven tot gedragsverandering te bewegen. Achmea en NN Group tonen daarover al veel meer openheid. Vivat is het meest transparant over de activiteiten op dit gebied.  Boskap en landroof
De palmoliesector kent veel misstanden. Voor de aanleg van plantages worden in veel gevallen tropische bossen gekapt en mensen worden van hun land verjaagd. De palmoliesector wordt dan ook vaak in verband gebracht met ernstige conflicten over landrechten, gedwongen huisuitzettingen en schendingen van de rechten van met name inheemse gemeenschappen. Ook veroorzaken palmolieplantages verlies aan biodiversiteit en vernietigen ze de leefomgeving van bedreigde diersoorten, zoals de orang-oetan en de Sumatraanse tijger.

undefined

Houdt jouw verzekeraar ontbossing en landroof in stand?

 

  • Generali, Legal & General en Allianz scoren ‘zeer slecht’ (score 1). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waarin ze beleggen. Moedig deze verzekeraars aan hun verantwoordelijkheid te nemen: stuur Generali, Legal & General en Allianz een klacht.
  • APG, Aegon en Delta Lloyd scoren ‘slecht’ (score 2). Zij zijn vaag over hoe ze hun invloed aanwenden bij de controversiële palmoliebedrijven waarin ze beleggen. Moedig deze verzekeraars aan hun verantwoordelijkheid te nemen: stuur APG, Aegon en Delta Lloyd een klacht
  • Vivat scoort ‘uitstekend’ (score 10). Zij zet zich uitstekend in tegen ontbossing en landroof in de palmoliesector. Stuur Vivat een compliment.
  • ASR is niet beoordeeld in dit praktijkonderzoek, omdat ze niet belegt in de onderzochte palmoliebedrijven. 

Lees het persbericht en het onderzoek (Engelstalig).

 

Wat kun jij doen?
Vind je dat jouw verzekeraar zich meer moet inzetten om ontbossing en landroof tegen te gaan? Laat het je verzekeraar weten en stuur een klacht! 

Wel tevreden over je verzekeraar? Stuur dan een compliment!

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×