Nauwelijks steun verzekeraars voor klimaatresolutie Shell

woensdag 16 augustus 2017

Zeven van de acht grootste verzekeraars in Nederland beleggen in totaal voor 870 miljoen dollar in Shell. Zes hiervan stemden ofwel tegen een klimaatresolutie op de laatste Shell-aandeelhoudersvergadering, of ze onthielden zich van stemming of gaven geen informatie over hun stemgedrag. Vivat stemde voor. Dit blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer.

undefined

Geen actie op klimaat
De resolutie spoort Shell aan de afspraken in het VN-klimaatakkoord van Parijs te vertalen naar reductiedoelstellingen voor broeikasgassen.Shell én de verzekeraars hebben de mond vol over het klimaat en zeggen het klimaatakkoord te willen steunen. Maar zodra het concreet wordt, haken ze af. Shell is een van de grootste oliemaatschappijen ter wereld en levert een grote bijdrage aan klimaatverandering. Verzekeraars die beleggen in Shell zijn mede-eigenaar van Shell. Het is onbegrijpelijk dat slechts een minderheid van de verzekeraars een resolutie steunt om Shell te laten bijdragen aan het realiseren van de doelstellingen van het klimaatverdrag.

Welke verzekeraars beleggen in Shell en hoe stemden zij over de klimaatresolutie?

  • APG (Loyalis) belegt $ 35 miljoen en Allianz $ 286 miljoen in Shell. Beide stemden tegen de klimaatresolutie. Hiermee laten ze zien dat ze hun verantwoordelijkheid voor het klimaat niet nemen. Stuur APG en Allianz een klacht.
  • Achmea belegt $ 21 miljoen in Shell. Achmea Investment Management stemde, op verzoek van haar klanten, vóór de klimaatresolutie, maar Achmea Own Risk stemde tegen. Achmea heeft, door zelf tegen te stemmen, laten zien dat ze haar verantwoordelijkheid voor het klimaat onvoldoende neemt. Stuur Achmea een klacht.
  • Aegon belegt $ 342 miljoen in Shell en Nationale Nederlanden (NN Group) $ 58 miljoen. Beide hebben zich onthouden van stemming en geen duidelijk standpunt ingenomen. Hiermee nemen ze onvoldoende verantwoordelijkheid voor het klimaat. Stuur Aegon en Nationale Nederlanden een klacht.
  • Generali belegt $ 33 miljoen in Shell en het is niet bekend of en hoe ze heeft gestemd over de klimaatresolutie. Generali is daarover niet transparant, ook niet toen wij ernaar vroegen. Generali zou haar maatschappelijke verantwoordelijkheid moeten nemen en initiatieven zoals de klimaatresolutie moeten steunen. Stuur Generali een klacht.
  • ASR belegt niet in Shell.

Lees het persbericht en het rapport

Vind jij dat de verzekeraars voor de klimaatresolutie hadden moeten stemmen? Kom dan in actie en vraag de verzekeraars om zich in te zetten voor het klimaat.

Wel tevreden over je verzekeraar? Stuur dan een compliment

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×