Verzekeraars niet open over investeringen

dinsdag 5 juli 2016

De tien grootste levensverzekeraars in Nederland zijn niet open over hun investeringen. Vooral Allianz en Generali scoren ver onder de maat. Dit blijkt uit een rapport van de Eerlijke Verzekeringswijzer dat vandaag verschijnt. Uit een opinieonderzoek blijkt daarnaast dat ruim twee derde van de Nederlanders het belangrijk vindt dat de verzekeraars transparant zijn over hun investeringskeuzes.

Het onderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer richtte zich naast de openheid die verzekeraars geven over hun investeringen ook op zaken als klachtbehandeling, bonusbeleid en verantwoord beleggingsbeleid.

Bij vijf van de tien onderzochte verzekeringsgroepen is het niveau van transparantie gemiddeld genomen ondermaats: Achmea, Aegon (‘onvoldoende’), Legal & General (‘ruim onvoldoende’), Allianz, Generali (‘slecht of zeer slecht’). De overige vijf – APG, ASR, Delta Lloyd, NN Group en Vivat Verzekeringen – scoren ‘matig’ tot ‘voldoende’. 

undefined

Ruim twee derde van de Nederlanders (68%) vindt het belangrijk dat verzekeringsmaatschappijen transparant zijn over hun investeringskeuzes, zo blijkt uit een opinieonderzoek dat Motivaction in juni van dit jaar deed voor de Eerlijke Verzekeringswijzer. Ook zou twee derde graag zien dat verzekeringsmaatschappijen een overzicht geven van de bedrijven waarin zij investeren. Alleen APG en Vivat Verzekeringen publiceren een volledige lijst van de bedrijven waarin wordt geïnvesteerd, maar allebei doen ze dit slechts voor één investeringscategorie.

‘Consumenten willen kunnen nagaan of een verzekeraar investeert in bedrijven die bijvoorbeeld betrokken zijn bij mensenrechtenschendingen, grote milieuschade of de productie van controversiële wapens’, licht Titus Bolten namens de Eerlijke Verzekeringswijzer toe. ‘Dat zij transparantie belangrijk vinden, is logisch. Zes op de tien Nederlanders vindt het belangrijk dat verzekeraars met hun investeringen bijdragen aan een meer duurzame wereld, terwijl slechts zes van de honderd aangeven dit niet belangrijk te vinden.’

Lees het volledige persbericht en het onderzoek in het Engels of de Nederlandse samenvatting
Bekijk hier de resultaten van het opinieonderzoek


Wat kun jij doen?
Vind je dat jouw verzekeraar opener moet zijn over zijn investeringspraktijk? Laat je verzekeraar dit dan weten!

 

Ontevreden over je verzekeraar? Stuur je verzekeraar een klacht!
Wel tevreden over je verzekeraar? Stuur een compliment!

 

undefined

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×