Nieuw praktijkonderzoek bont en exotisch leer

dinsdag 23 februari 2016

Verzekeraars investeren in dierenleed

De tien grootste levensverzekeringsmaatschappijen op de Nederlandse markt investeren samen voor in totaal € 1 miljard in zes modehuizen die bont en krokodillen- en slangenleer verwerken in onder meer kleding, tassen en schoenen. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek dat de Eerlijke Verzekeringswijzer heeft gepubliceerd. De productie van bont en exotisch leer gaat gepaard met zeer groot dierenleed.

Dierenleed
Bij de productie van bont gaat het om wilde dieren als nertsen, vossen en wasbeerhonden. In Europa worden nertsen vergast en met name wasbeerhonden en vossen gedood door middel van anale elektrocutie en buiten Europa worden de dieren met wildklemmen gevangen, doodgeslagen en daarna gevild. Voor de productie van exotisch leer worden reptielen levend gevild, pythons verdronken en bij krokodillen worden ruggenwervels gebroken om ze lam te leggen. Voorafgaand aan hun dood worden de dieren gehouden in veel te kleine kooien. Hierdoor lijden ze aan stress, gedragsstoornissen en verwonden zij zichzelf en elkaar. In alle gevallen betekent dit afschuwelijk en overbodig dierenleed.


undefined


Neemt jouw verzekeraar dierenwelzijn wel serieus?


Legal en General, Allianz en APG
Legal en General, Allianz en APG scoren zeer slecht (score 1). Van de € 1 miljard die de tien verzekeringsgroepen in totaal investeren in de onderzochte modehuizen, komt het grootste deel voor rekening van deze drie verzekeraars: Legal & General (ruim € 313 miljoen), Allianz € 260 miljoen en APG bijna € 206 miljoen). Vraag deze verzekeraars om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

Delta Lloyd en Vivat Verzekeringen
Delta Lloyd en Vivat Verzekeringen scoren zeer slecht (score 1). Ze onderschrijven de vijf vrijheden van dieren, maar van de totale € 1 miljard die de verzekeraars in totaal investeren komt 0,8% voor rekening van Delta Lloyd en 1% voor rekening van Vivat Verzekeringen. Vraag deze verzekeraars om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

Generali
Generali scoort zeer slecht (score 1). Van de € 1 miljard die alle verzekeraars in totaal investeren in de zes modehuizen komt 2% voor rekening van Generali. Vraag Generali om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

ASR
ASR scoort slecht (score 2). ASR geeft aanproductie en handel in bont en exotisch leer onacceptabel te vinden, maar investeert wel in twee van de zeven onderzochte modehuizen. Het is onduidelijk hoeveel ASR investeert in deze twee modehuizen, gegevens hierover zijn niet beschikbaar. Vraag ASR om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht

Aegon
Aegon scoort slecht (score 2). Aegon onderschrijft de Vijf Vrijheden van dieren en geeft aan productie en handel in bont onacceptabel te vinden, maar ze investeert wel in vier van de zeven onderzochte modehuizen, die bont en krokodillen- en slangenleer gebruiken voor hun producten. Aegon investeert 5,1% van de € 1 miljard, die de tien de verzekeraars in totaal investeren. Vraag Aegon om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

NN Group
NN Group scoort zeer slecht (score 2). Ondanks dat NN Group aangeeft de productie en handel in bont onacceptabel te vinden, investeert ze wel in maar liefst vijf van de zeven modehuizen. Van de € 1 miljard die de verzekeraars in totaal investeren komt 13,3% voor rekening van NN Group. Vraag NN Group om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

Achmea
Achmea scoort twijfelachtig (score 5). Ze onderschrijft de vijf vrijheden van dieren en van de totale € 1 miljard die alle verzekeraars investeren komt 0,1% voor rekening van Achmea. Vraag Achmea om te stoppen met investeringen in dierenleed! Stuur een klacht.

Om welke modehuizen gaat het?
Er zijn zeven modehuizen onderzocht: Aeffe, Burberry, Hermès, Jimmy Choo, Kering, LVMH Louis Vuitton en Prada. Van de € 1 miljard wordt meer dan de helft, namelijk € 526,6 miljoen, geïnvesteerd in drie modehuizen: LVMH Louis Vuitton, Burberry en Kering.

Kom in actie
Roep je verzekeraar op om niet langer te investeren in dit dierenleed.

Stop pijnlijke investeringen 
Stuur de verzekeraars een klacht


Lees het volledige persbericht en het onderzoek in het Engels of de Nederlandse samenvatting

 

undefined

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×