Praktijkonderzoek Elektronica, Mijnbouw & Urban Mining

woensdag 14 januari 2015

De meeste verzekeraars nemen recycling niet echt serieus, veel meer investeringen in mijnbouw dan in recycling

Recyling versus Mijnbouw
Mijnbouw veroorzaakt veel schade aan natuur en milieu en is deels overbodig als er meer metalen hergebruikt worden. Verantwoorde verwerking van elektronica voorkomt bovendien milieuverontreiniging rond sloperijen en stortplaatsen in Afrika en Azië.

Toch investeren verzekeraars maar liefst 69 keer meer in mijnbouw dan in recycling van metalen voor elektronica. Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer: Elektronica, Mijnbouw & Urban Mining.

Door het ontbreken van sturend overheidsbeleid en voldoende investeringen ontwikkelt de recyclingsector zich maar mondjesmaat. Daardoor verdwijnt veel elektronica als schroot naar Afrika en China.

Verzekeraars
Zowel Aegon als Legal & General blijken niet of nauwelijks in recycling van metalen te investeren.

ASR en Achmea zijn wél actief in die branche. ASR lijkt zelfs meer in recycling dan in mijnbouw te investeren. Ook blijkt uit het onderzoek dat ASR en Achmea hergebruik en 'circulair ondernemen' stimuleren bij hun zakelijke klanten. ING (NN Groep) doet dat ook, maar steekt zelf wel 279 maal meer geld in mijnbouw dan in recycling.

APG (Loyalis), Allianz, Generali en Legal & General leverden zelf geen informatie aan voor het onderzoek; deze verzekeraars zijn daarom beoordeeld op basis van gegevens uit openbare bronnen.

Lees het Engelstalig onderzoek of de Nederlandse samenvatting

Het persbericht is hier te lezen.

Eerste stapjes gezet
Naar aanleiding van dit onderzoek hebben Aegon en SNS Reaal toegezegd om meer te gaan investeren in recyclingbedrijven en om het efficiënt omgaan met grondstoffen te helpen verbeteren.
Ook ASR wil bekijken of er nog vooruitgang is te boeken als het gaat om investeringen in circulaire economie.

Wat kan jij doen?
De meeste verzekeraars dragen nog weinig bij aan de transitie naar een circulaire economie middels hun investeringen. Zij kunnen veel beter! En jij kan hen daartoe oproepen!


Steun de omslag naar meer investeringen in recycling en zeg nee tegen het visieloos investeren in mijnbouw

Check hoe jouw verzekeraar scoort op mijnbouw en roep je verzekeraar op om meer te investeren in recyclingbedrijven. Samen kunnen we ervoor zorgen dat verzekeraars meer gaan investeren in recycling en minder in mijnbouw. Help mee, opdat ook jouw verzekeraar duurzaam investeert! 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×