PageId: 6030

SVG: 6754

PNG: 10180

Nieuwsbericht Praktijkonderzoek Delfstofwinnende bedrijven en mensenrechten

dinsdag 17 december 2013

Banken en verzekeraars niet streng genoeg voor delfstofwinnende bedrijven die mensenrechten schenden.

Grote verschillen in het nemen van verantwoordelijkheid bij miljardeninvesteringen.

 

Veel mijnbouwbedrijven en olie- en gasproducenten zijn betrokken bij ernstige schendingen van de mensenrechten van de lokale bevolking, waaronder schendingen van het recht op informatie, het recht op gezondheid en het recht op water. Banken en verzekeraars investeren miljarden in deze bedrijven. Voor tien grote delfstofwinnende bedrijven onderzochten de Eerlijke Verzekeringswijzer en de Eerlijke Bankwijzer wat de belangrijkste bank- en verzekeringsgroepen in Nederland doen om mensenrechtenschendingen te helpen voorkomen of te beëindigen. De verschillen in aanpak bleken groot.

Voor bankinvesteringen, verzekeringsbeleggingen en vermogensbeheer werden aparte scores toegekend.

Verzekeraars
Voor verzekeringsbeleggingen doet SNS Reaal het verreweg het beste: zij behaalt hiervoor de hoogst mogelijke score (10). Achmea, Aegon en ASR doen het ook prima: alle drie halen zij hier 'ruim voldoende' (7). De verzekeraars van ING en APG blijven daar echter ver bij achter: zij komen niet verder dan 'ruim onvoldoende' voor hun verzekeringsbeleggingen (3).

Banken 
ABN AMRO en ING scoren op het gebied van bankinvesteringen een 6 respectievelijk een 7, (ruime) voldoendes dus, waar Rabobank blijft steken op 'ruim onvoldoende' (3). De andere zeven onderzochte banken zijn op geen enkele manier betrokken bij de financiering van de tien geselecteerde delfstofwinnende bedrijven.

Vermogensbeheerders
De vermogensbeheerders van ABN AMRO en ING scoren 'zeer slecht' (1) respectievelijk 'ruim onvoldoende' (3). De overige onderzochte vermogensbeheerders scoren allemaal stukken beter: de vermogensbeheerders van APG en Aegon scoren een voldoende (6), die van Achmea 'ruim voldoende' (7) en die van Van Lanschot 'goed' (8). ASN, Triodos en SNS Reaal halen de hoogst mogelijke score: 'uitstekend' (10).

Geen medewerking
De verzekeraars Allianz, Delta Lloyd, Generali en Legal & General blijken flink te investeren in meerdere van de geselecteerde delfstofwinnende bedrijven, maar wilden geen medewerking verlenen aan het praktijkonderzoek. Zij behaalden daarmee, zowel voor het vermogensbeheer als voor de verzekeringsbeleggingen, de laagste score (1). 

Opvallend is dat eerder dit jaar, in het eerste beleidsonderzoek van de Eerlijke Verzekeringswijzer, naar voren kwam dat drie van deze vier verzekeraars ook al de laagst mogelijke scores (1) voor hun mensenrechtenbeleid kregen. Delta Lloyd haalde voor het beleid een onvoldoende (4).

De Eerlijke Bankwijzer en de Eerlijke Verzekeringswijzer zijn initiatieven van Amnesty International, Dierenbescherming, FNV, IKV Pax Christi, Milieudefensie en Oxfam Novib. Het onderzoek wordt uitgevoerd door het onderzoeksbureau Profundo.

Lees het onderzoek

Kom in actie: spreek verzekeraars aan op hun investeringspraktijk bij ernstige mensenrechtenschendingen

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×