Praktijkonderzoek ‘Funding destruction of the Amazon and the Cerrado-savannah’ (2020)

Op 27 augustus verscheen het praktijkonderzoek naar de leningen en beleggingen van pensioenfondsen in Nederland in hoog-risicobedrijven in de keten van rundvlees- en sojaproductie, betrokken bij de ontbossing van de Amazone en de Cerrado-savanne.


Uit het onderzoek blijkt dat de pensioenfondsen in Nederland beleggen in de verwoesting van het Amazonegebied en de Braziliaanse Cerrado-savanne. Alle pensioenfondsen komen slecht uit een nieuw praktijkonderzoek dat de Eerlijke Geldwijzer uitvoerde in samenwerking met Hivos en Both ENDS. Pensioenfonds ABP en Zorg en Welzijn zijn de grootste beleggers. Zij belegden respectievelijk 580 miljoen euro en 383 miljoen euro in hoog-risicobedrijven in de keten van rundvlees- en sojaproductie, betrokken bij de ontbossing van deze natuurgebieden. De voornaamste reden voor de ontbossing is de productie van rundvlees en soja voor de vee-industrie.

Ontbossing gaat gepaard met vele problemen
De ontbossing in de Amazone en de Cerrado-savanne gaat gepaard met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, verlies van biodiversiteit en grootschalig dierenleed.

Advies aan pensioenfondsen
Pensioenfondsen moeten hun verantwoordelijkheid nemen om de verwoesting van de Amazone en Cerrado te stoppen. Ze moeten een halt toeroepen aan mensenrechtenschendingen, dierenleed, verlies van biodiversiteit en klimaatverandering. Lees alle aanbevelingen in de samenvatting.

Lees het persbericht, het Engelstalig onderzoeksrapport en de Nederlandse samenvatting

Praktijkonderzoek Dierenwelzijn (2019)

Op 5 september 2019 verscheen het praktijkonderzoek "on investments by Dutch pension funds in high risk companies in the chicken and pig meat value chain", naar investeringen van pensioenfondsen in bedrijven die grote risico’s lopen op schendingen van dierenwelzijn.

Achtergrond
Wist je dat je pensioen kan bijdragen aan het verbeteren van dierenwelzijn? Zonder dat je het misschien weet, investeert jouw pensioenfonds grote bedragen in dieronvriendelijke vee-industrie. Pensioenfondsen kunnen er ook voor kiezen hun invloed ten positieve aan te wenden zodat jouw pensioengeld onderdeel wordt van de oplossing in plaats van het probleem.  Met jouw pensioengeld, kopen pensioenfondsen aandelen. Daarmee worden ze mede-eigenaar van een reeks bedrijven. Oók bedrijven die gebruikmaken van plofkippen en kooivarkens, zoals McDonalds, Tyson Foods, Carrefour en Tesco. Of dat nu is in de VS, China, Brazilië of waar dan ook

Welke pensioenfondsen beleggen in dierenleed?

  • Uit onderzoek blijkt dat de tien grootste Nederlandse pensioenfondsen voor 3,4 miljard euro beleggen in 22 bedrijven met grote dierenwelzijnsrisico’s. Al deze bedrijven gebruiken plofkippen en kooivarkens; varkens die in kooien zijn opgesloten waarin ze letterlijk hun kont niet kunnen keren.
  • Zo bleek dat Pensioenfonds ABP in totaal 1,7 miljard euro heeft geïnvesteerd in 17 van de 28 onderzochte bedrijven, waaronder in de Amerikaanse plofkipgiganten McDonald’s en Tyson Foods
  • Pensioenfonds Zorg en Welzijn investeerde 693 miljoen euro, eveneens verspreid over 17 van de 28 onderzochte hoog-risico-bedrijven, waaronder de supermarktketens Carrefour en Costco.
  • Bpf-Bouw investeert in 17 van de 18 bedrijven, voor in totaal 256 miljoen euro

  • BPL (Landbouw) investeert in 9 van de 28 bedrijven, maar maakt de omvang van de investeringen niet openbaar
  • Pensioenfonds Detailhandel investeert in 16 van de 28 bedrijven, maar maakt de omvang van de investeringen niet openbaar
  • Pensioenfonds Horeca & Catering investeert in 15 van de 28 bedrijven voor in totaal 49 miljoen euro
  • PME (Metalektro) investeert in 16 van de 28 bedrijven voor in totaal 298 miljoen euro
  • PTM (Metaal en Techniek) investeert in 14 van de 28 bedrijven voor in totaal 414 miljoen euro
  • Pensioenfonds Vervoer investeert in 14 van de 28 bedrijven, maar maakt de omvang van de investeringen niet openbaar
  • StiPP’s vermogensbeheerder investeert 38 miljoen euro in 6 van de 28 bedrijven

Het kan dus zijn dat de premie die je betaalt om jouw pensioen op te bouwen, bijdraagt aan dierenleed. Zorgwekkend, maar het betekent ook dat er nog grote kansen zijn om juist een positief verschil te maken voor dieren.

Lees het onderzoek hier.

Hoe scoren pensioenfondsen op beleid?

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×