Hoe wordt ons onderzoek uitgevoerd?

De Eerlijke Pensioenwijzer onderzoekt twee dingen: wat hebben pensioenfondsen in hun beleid vastgelegd over beleggingen, en hoe is de praktijk? De onderzoeken worden uitgevoerd door een extern onderzoeksbureau.


Beleidsonderzoek

Voor de beleidsonderzoeken wordt naar het beleid van tien pensioenfondsen voor beleggingen gekeken. Wat staat er in het beleid over toepassing van eisen rond duurzaamheid bij het beoordelen van beleggingen? De criteria aan de hand waarvan we beoordelen zijn gebaseerd op de methodologie van de Fair Finance Guide International.

Aan welke criteria goed beleid moet voldoen, is bepaald aan de hand van internationale standaarden: verdragen, richtlijnen, keurmerken en gedragscodes. Op basis hiervan wordt het beleid van pensioenfondsen beoordeeld over 15 specifieke thema’s en sectoren.

Van ieder pensioenfonds  wordt een profiel gemaakt, een analyse van het beleid en een overzicht van de scores op de verschillende thema’s en sectoren. De resultaten worden vastgelegd in rapporten. Lees hier het laatste beleidsrapport februari 2022 

Praktijkonderzoek

Natuurlijk is het beleid van pensioenfondsen slechts één van de elementen van verantwoord beleggen. Zeker zo belangrijk is de vraag of pensioenfondsen zich in de praktijk houden aan de standaarden en aan hun eigen beleid. Daarom onderzoeken we ook de beleggingspraktijk van de tien pensioenfondsen. Scroll naar beneden voor een overzicht van de praktijkonderzoeken.

Beleidsonderzoeken

Praktijkonderzoeken

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×