dinsdag 27 september 2022
22 Nederlandse financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen ABP, BPL, PMT en PFZW, ABN AMRO bank, verzekeraar Aegon en ook de in Nederland actieve Duitse verzekeraar Allianz investeren voor meer dan 2,1 miljard euro in TotalEnergies. Geld dat onder andere gebruikt wordt voor de aanleg van een omstreden oliepijplijn in Oeganda. Het aanleggen van de oliepijplijn gaat o.a. gepaard met landroof, intimidatie van de lokale bevolking en natuurschade. Morgen, 28 september, is de investeerdersdag van TotalEnergies, waar het zijn duurzame strategie presenteert. Wij roepen alle Nederlandse investeerders op om naar het echte verhaal te luisteren, TotalEnergies aan te spreken en hun conclusies te trekken. TotalEnergies is namelijk niet zo duurzaam als het de buitenwereld wil laten geloven en in Oeganda ondervinden ze dat dagelijks.
Waarom is de oliepijplijn omstreden?
Mensenrechten-en ontwikkelingsorganisaties wijzen al jaren op de grote milieu- en sociale risico’s van het East African Crude Oil Pipeline (EACOP) project, waarvan TotalEnergies eigenaar en exploitant is. De pijpleiding met een lengte van 1443 km, die zich uitstrekt van de oevers van het Albertmeer in Oeganda tot aan de kustlijn van Tanzania, is een van 's werelds grootste oliepijplijnen in ontwikkeling. Het project is begin dit jaar gestart met als doel in 2025 klaar te zijn. De gevolgen zijn enorm:
Rechtszaak tegen TotalEnergies in Frankrijk
In Frankrijk loopt er op dit moment een rechtszaak tegen TotalEnergies van meerdere NGO's vanwege het tekort aan mitigatiemaatregelen, de mensenrechtenschendingen en de milieuschade. Het Europese Parlement nam vorige week nog een resolutie aan over de mensenrechtenschendingen gekoppeld aan EACOP.
Welke financiële instellingen investeren in TotalEnergies?
Maar liefst 23 Nederlandse financiële instellingen, waaronder pensioenfondsen ABP, BPL, PMT en PFZW, verzekeraars AEGON en Allianz en de ABN AMRO bank investeren in TotalEnergies. Ook bleek uit recent onderzoek van de Eerlijke pensioenwijzer dat geen van de 8 pensioenfondsen met investeringen in TotalEnergies al de juiste stappen zet om mensenrechtenschendingen te voorkomen in Oeganda, noch dat slachtoffers gecompenseerd worden. In een eerder onderzoek onder 9 Nederlandse verzekeraars kwam hetzelfde beeld. Enkel 1 verzekeraar, Athora startte een onderzoek. En in april 2022 stapte beleggingsfonds Actiam uit TotalEnergies omwille van het EACOP-fiasco.
Lees het persbericht hier
Your message has succesfully been placed