Na Shell-vonnis moeten ook banken, pensioenfondsen en verzekeraars aan de bak
Daarom sturen meerdere maatschappelijke organisaties vandaag een klimaat -brandbrief aan de grootste banken, verzekeraars en pensioenfondsen met vijf duidelijke klimaat eisen.
Het Shell-vonnis heeft gevolgen voor de financiers van grote klimaatvervuilers. Een aantal maatschappelijke organisaties waaronder, Greenpeace, Oxfam Novib, Eerlijke Geldwijzer en Milieudefensie hebben een brief gestuurd naar de grootste banken, pensioenfondsen en verzekeraars van Nederland.We vragen de financiële instellingen om de CO2-uitstoot van leningen en investeringen voor oktober 2021 omlaag te brengen in lijn met het 1,5 graad doel van het Klimaatakkoord van Parijs. De brief is verstuurd aan de CEO’s en bestuursvoorzitters van de banken ABN AMRO, ING en Rabobank, pensioenfondsen ABP en PFZW, verzekeraars NN Group (Nationale Nederlanden), Achmea en Aegon en kredietverzekeraar Atradius.
Wij doen een oproep aan de grootste financiële instellingen van Nederland voor daadkrachtige klimaatactie en vragen om vijf maatregelen:
Credit Gerian Alofs / Fossielvrij NL
Mooie woorden, onvoldoende daadkracht
We zien mooie woorden van de banken, pensioenfondsen en verzekeraars in Nederland, maar te weinig daadkracht om de klimaatcrisis het hoofd te bieden. Terwijl hitterecords sneuvelen, ijskappen smelten, bossen branden en steeds meer mensen op drift raken vanwege gevaarlijke klimaatverandering gaan financiële instellingen door met de financiering van fossiele brandstoffen.
Credit Gerian Alofs / Fossielvrij NL
Faiza Oulahsen, hoofd klimaat en energie bij Greenpeace: “Financiële instellingen moeten verantwoordelijkheid nemen en stoppen met het financieren van kolen, olie en gas. Het is een kwestie van tijd voordat burgers en maatschappelijke organisaties meer bedrijven via de rechter ter verantwoording roepen. Dat is risicovol voor financiers van grote vervuilers.”
Peter Ras van de Eerlijke Geldwijzer. “Terwijl hitterecords sneuvelen, ijskappen smelten, bossen branden en meer mensen op drift raken vanwege klimaatverandering gaan financiële instellingen door met financiering van fossiele brandstoffen. “ING financierde in 2020 voor zo’n 6,5 miljard dollar fossiele energiebedrijven. ABP verdubbelde eind vorig jaar zelfs zijn belang in Shell. Dat is juist de klimaatcrisis aanjagen, niet je verantwoordelijkheid nemen,”
Lees hier het persbericht
Your message has succesfully been placed