Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Olie en gas

Bij meerdere processen binnen de olie- en gassector wordt schade toegebracht aan het milieu. Boorplatforms, olie- en gasproductiefaciliteiten, affakkelinstallaties en raffinaderijen vervuilen het land, de lucht en het water. De hoge olieprijzen en de drang om reserves aan te vullen laten oliemaatschappijen steeds dieper doordringen in ecologisch kwetsbare regio’s, van de Amazone tot de poolstreken.

Breuken in pijpleidingen door aardbevingen, andere natuurlijke oorzaken of sabotage kunnen leiden tot bodem/ en waterverontreiniging en zelfs tot fatale ontploffingen en branden. Bovendien heeft olie uit verongelukte tankers al vele zeegebied en kustlijnen vervuild.

De Eerlijke Bankwijzer vindt het belangrijk dat banken ook op hun olie- en gasbeleid worden getoetst. Banken kunnen hun invloed aanwenden om lange termijn effecten en mensenrechtenschendingen tegen te gaan.

Het investeringsbeleid van banken met betrekking tot de olie- en gassector moet benadrukken dat de belangrijkste uitdaging voor de olie- en gasindustrie bestaat uit het verder ontwikkelen van duurzame energievoorzieningen. Daarnaast moet het bankbeleid voor de olie- en gassector sociale en milieunormen bevatten op onder meer de volgende gebieden:

  • Olietransport;
  • Afvalbeheer;
  • Transparantie en belastingontduiking;
  • Erkenning van lokale wetgeving en soevereiniteit over grondstoffen;

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer banken op dit onderwerp beoordeelt, vind je in het laatst verschenen rapport.

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×