Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Mijnbouw

Veel mijnbouwactiviteiten vinden plaats in open groeven, waardoor de natuurlijke leefomgeving van planten en dieren in grote gebieden wordt vernietigd. Daarnaast gebruiken mijnbouwbedrijven enorme hoeveelheden water om de mineralen van de opgegraven modder te scheiden, of om zuur, giftig of zelfs radioactief afval in te dumpen. Rivieren die mensen, dieren en bossen van water voorzien worden ernstig vervuild, net als de zeeën waarin deze rivieren uitmonden. De gevolgen van mijnbouw spelen nog lang door nadat mijnbouwactiviteiten zijn afgerond.

Een veelvoorkomend probleem is dat mijnbouwbedrijven de landrechten van de lokale bewoners niet respecteren. Bij mijnbouwbedrijven is vaak sprake van zeer gevaarlijk werk, erbarmelijke arbeidsomstandigheden en een slecht veiligheidsbeleid. Bovendien schort het vaak aan het respecteren van fundamentele arbeidsrechten en komt soms ook kinderarbeid voor.

De Eerlijke Bankwijzer vindt het belangrijk dat banken ook op hun mijnbouwbeleid worden getoetst. Banken kunnen hun invloed aanwenden om lange termijn effecten en mensenrechtenschendingen tegen te gaan.
De volgende onderdelen zijn volgens de Eerlijke Bankwijzer onder meer relevant bij het opstellen van een investeringsbeleid voor de mijnbouwsector:

  • Preventie van en reactie op ongelukken en crisissituaties;
  • Minimalisering, beheer en verwerking van mijnafval;
  • Transparantie en het voorkomen van corruptie en belastingontduiking;
  • Erkenning van de lokale wetgeving en de soevereiniteit over grondstoffen;

Gedetailleerde informatie over de manier waarop de Eerlijke Bankwijzer banken op dit onderwerp beoordeelt, vind je in het  laatst verschenen rapport.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×