Hoe scoren banken op

Help je bank te verbeteren en geef je mening

Oefen invloed uit op jouw bank: stuur een compliment, een klacht of stap over.

Lees meer over Arbeidsrechten

Elke werknemer heeft recht op fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Het beschermen van mensen in hun werkomgeving is een fundamentele verantwoordelijkheid van bedrijven en regeringen. Werknemers hebben het recht op:

  • goede arbeidsomstandigheden: veilig en gezond werk, geen discriminatie
  • goede arbeidsvoorwaarden: beloning, werktijden, voorzieningen, e.d.
  • respecteren van hun arbeidsrechten: recht op organisatie, recht op collectieve onderhandelingen en andere rechten

Deze basisrechten gelden voor alle werknemers, ongeacht ras, geslacht of religie. Het voldoen aan deze voorwaarden helpt bij de ontwikkeling van een sterke beroepsbevolking die kan bijdragen aan de ontwikkeling van duurzaam menselijk kapitaal.

Daarnaast kan de verzekering van arbeidsrechten bijdragen aan de democratisering van samenlevingen, wat een gunstiger vestigingsklimaat voor het bedrijfsleven creëert.

Alle bedrijven moeten bovenstaande basisrechten kunnen aantonen. Het beleid van banken moet ervoor zorgen dat alleen wordt geïnvesteerd in bedrijven die aan deze criteria voldoen. Bij de ontwikkeling van een arbeidsrechtenbeleid kunnen banken gebruik maken van de internationale standaarden, welke staan beschreven in het laatst verschenen rapport van de Eerlijke Bankwijzer. Meer weten over hoe banken op arbeidsrechten scoren in de praktijk? Zie hier het laatste praktijkonderzoek scheepssloperijen.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×