ING en ABP investeren in Russisch mijnbouwbedrijf betrokken bij milieuramp in poolgebied

woensdag 17 juni 2020

ING en ABP investeren fors in het Russische mijnbouwbedrijf Norilsk Nickel. Dit bedrijf is verantwoordelijk voor de enorme milieuramp die het kwetsbare Russische poolgebied op 29 mei 2020 heeft getroffen. ABP belegt $221 miljoen in aandelen van Norilsk Nickel.  Uit praktijkonderzoek van begin februari 2020 bleek al dat ING $307 miljoen aan leningen uitgaf aan Norilsk Nickel en $207 miljoen belegde in bedrijfsobligaties. Eind februari 2020 leende ING opnieuw naar schatting $332 miljoen uit, zo blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bank- en Pensioenwijzer dat vandaag gepubliceerd wordt. 

                          
                          Foto: Greenpeace

Milieuramp in Russisch Poolgebied
Maar liefst 21.000 ton diesel lekte weg in het kwetsbare permafrost gebied boven de poolcirkel en vervuilt nu 350 vierkante kilometer. De nabijgelegen Ambarnaya rivier werd bedekt door een dikke rode petrochemische laag die langzaam naar zee stroomde. Deze olieramp is qua volume de op één na grootste in de moderne Russische geschiedenis.

Goed voorbeeld doet volgen?
Norilsk Nickel wordt al langer door diverse investeerders uitgesloten vanwege herhaaldelijke betrokkenheid bij het veroorzaken van ernstige milieuschade in het poolgebied. Daarom belegt één van de grootste beleggers ter wereld, het Noorse Staatspensioenfonds, niet langer in Norilsk Nickel. In Nederland sluit Actiam van Vivat het bedrijf uit.

Stop de investeringen in poolgebied
• Oefen nu druk uit op Norilsk Nickel om de milieuschade door de olieramp maximaal te herstellen,
• Stop investeringen in bedrijven die grondstoffen exploiteren in arctisch gebied, in het bijzonder mijnbouw-, olie- en gasbedrijven.

Lees het persbericht en de Factsheet

                               

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×