Banken investeren miljarden in oliebedrijven die Noordpool bedreigen

donderdag 6 februari 2020

Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace roepen Tweede Kamer op in te grijpen

Uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace blijkt dat ING, ABN Amro en Van Lanschot Kempen miljarden investeren in olie- en gasbedrijven die boren rond de Noordpool. Dat terwijl Rabobank, Volksbank (o.a. ASN Bank, SNS), Triodos Bank en NIBC bewust niet investeren in oliebedrijven die actief zijn in Arctisch gebied.

Noordpool kwetsbaar
Door het smelten van de Noordpool wordt het steeds aantrekkelijker om olie en gas te winnen in het poolgebied. Wat rond de Zuidpool wel is gelukt (een verbod op oliewinning en mijnbouw), lukt rond de Noordpool niet, door onenigheid tussen landen. De kwetsbare natuur in het poolgebied die het door de opwarming van de aarde al zwaar heeft, komt zo verder onder druk te staan. Extra olie en gas oppompen, juist daar, betekent dat we nog dieper in de klimaatcrisis belanden. Risico's op olierampen zijn groot en het opruimen is rond de Noordpool extreem moeilijk vanwege de barre omstandigheden. 

‘Olie op het vuur’
Door te investeren in deze bedrijven of geld uit te lenen, maken banken het ontginnen van olie- en gasvelden in het Noordpoolgebied mogelijk. Banken onderschrijven verklaringen zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de Spitsbergen Verklaring over het Klimaat. Maar ondertussen steken ING, ABN Amro en Van Lanschot Kempen honderden miljoenen in nieuwe olie- en gasvelden. Zo zetten ze het klimaat en een heel kwetsbaar gebied op het spel.

Het onderzoek in opdracht van de Eerlijke Bankwijzer en Greenpeace is uitgevoerd door onderzoeksbureau Profundo.

Welke banken doen het niet goed?

  • ING leende 3,4 miljard euro uit en belegt 5 miljoen euro in oliebedrijven die boren in het poolgebied.
  • ABN Amro leende 643 miljoen uit en belegt 146 miljoen euro in oliebedrijven die boren in het poolgebied.
  • Van Lanschot Kempen belegt 196 miljoen euro in oliebedrijven die boren in het poolgebied.

Welk banken doet het wel goed?

Rabobank, Volksbank (o.a. ASN Bank, SNS), Triodos Bank en NIBC beleggen niet in bedrijven die actief zijn in het poolgebied. 

Lees hier het persbericht en het onderzoeksrapport en de dataset.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×