dinsdag 27 oktober 2020
Het beleid op duurzaamheid van de grootste banken in Nederland, waaronder ABN Amro, ING en Rabobank, is de afgelopen twee jaar fors verbeterd. Dit geldt niet voor Van Lanschot. De Volksbank, met dochter ASN, en Triodos hebben ook anno 2020 het beste bankbeleid op duurzaamheid van alle onderzochte banken. Voor het eerst is ook fintech-bank Bunq opgenomen in de Eerlijke Bankwijzer. Het investeringsbeleid van de onlinebank is behoorlijk goed. De meeste banken moeten nog wel hun beleid verbeteren om belastingontwijking door klanten aan te pakken. Ook moeten ze meer doen aan de inzet voor vrouwenrechten. Het klimaatbeleid werd door een paar banken iets verbeterd, maar nog niet voldoende. Dit blijkt uit nieuw beleidsonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.
Welke banken voerden verbeteringen door?
Welke banken voerden nauwelijks verbeteringen door?
Van Lanschot voerde nauwelijks beleidsverbeteringen door.
Hoe doet nieuwkomer bunq het?
Bunq is een nieuwkomer in de Eerlijke Bankwijzer. Het investeringsbeleid van de onlinebank is behoorlijk goed. Voor twaalf thema’s en sectoren scoort Bunq een 8 of hoger, onder meer gezondheid, mensenrechten en natuur. Het vermogen van Bunq wordt belegd door verzekeraar en vermogensbeheerder a.s.r.
Belastingontwijking en vrouwenrechten
Klimaatbeleid iets beter
Vijf banken krijgen hogere scores vanwege verbeterd klimaatbeleid in de afgelopen twee jaar. Maar scores blijven vaak nog matig. ABN Amro en ING zijn wel transparanter over de CO2-voetafdruk van een deel van hun zakelijke leningen. Verder ontwikkelde ABN Amro concrete reductiedoelstellingen voor de broeikasgasemissies van leningen aan energiebedrijven en vastgoed.Zes banken hebben echter nog geen, of volstrekt ontoereikende, doelstellingen om investeringen in fossiele energie, met name olie-en gasbedrijven, uit te faseren. Vier banken zijn ook nog niet transparant over hun aandeel in de broeikasgasemissies van alle bedrijven en projecten waarin zij investeren. De Volksbank en Triodos hebben veruit het beste klimaatbeleid: zij scoren beide een 9.
Beleid versus praktijk
Op wapens, dierenwelzijn en mensenrechten scoren de meeste banken op papier wel goed, maar in de praktijk minder.
Naast beleidsonderzoeken publiceert de Eerlijke Bankwijzer ook praktijkonderzoeken. In 2020 betrof dit praktijkonderzoeken naar gendergelijkheid en investeringen in hoog-risicobedrijven in de Amazone en Cerrado. In 2021 zal de Eerlijke Bankwijzer onder meer nieuw praktijkonderzoek publiceren over de inzet van banken voor het klimaat.
Lees het persbericht en het onderzoeksrapport
Read the english news item
Lees de reactie Eerlijke Bankwijzer op verweer van Van Lanschot naar aanleding van publicatie
Your message has succesfully been placed