Banken investeren volop in schaliegas en plastic

dinsdag 16 juli 2019

ING Bank en ABN Amro Bank financieren volop  bedrijven die op grote schaal schaliegas winnen en plastics produceren. ING is met $4 miljard verreweg de grootste financier. Rabobank financiert één plasticbedrijf, maar geen schaliegasbedrijf en Van Lanschot belegt erin. NIBC, Triodos Bank en de Volksbank (ASN en SNS) investeren niet in de tien bedrijven. Dit blijkt uit een nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bank- en Verzekeringswijzer, in samenwerking met de Plastic Soup Foundation.'

Waarom is plastic een probleem?
In 2017 produceerde de wereld bijna 350 miljoen ton plastic. Bijna 80 procent van het plastic afval sinds 1950 is gestort op vuilnisbelten, of komt in het milieu terecht. Plasticvervuiling veroorzaakt ophoping van ‘plastic soep’ in oceanen. De productie en verwerking van plastics veroorzaakt bovendien veel CO2-uitstoot. Als de productie in dit tempo blijft groeien, nemen plastics in 2050 tot 15 procent van de CO2 uitstoot die past binnen de klimaatgrenzen in beslag. Tegen die tijd bevat de zee meer plastic dan vis.


Productie moet omlaag
De wereldwijde plasticproductie gaat omhoog. Dat komt mede door de schaliegaswinning in onder andere de Verenigde Staten. Het ethyleen uit schaliegas vormt een goedkope grondstof voor plastics. Maar om de plasticvervuiling tegen te gaan, moet er juist minder plastic worden geproduceerd.

Welke banken investeren in schaliegas- en plasticbedrijven?

  • ING ($4 miljard), ABN Amro ($0,8 miljard) en Rabobank ($0,3 miljard) en Van Lanschot ($181 miljoen) steken samen in totaal $5,3 miljard in de tien schaliegas- en plasticbedrijven.
  • ING is verreweg de grootste financier van schaliegas en plastics ($4 miljard) gevolgd door ABN Amro ($0,8 miljard).
  • Rabobank financiert geen schaliegasbedrijven maar wel één plasticbedrijf.

Welke banken doen het wel goed?
NIBC, Triodos Bank en de Volksbank (ASN & SNS) investeren niet in de tien grote schaliegas- en plasticbedrijven.

Advies aan banken: sluit financiering van schaliegas- en plasticproductie uit!
Banken zeggen wel dat ze zich zorgen maken over de plastic soep die overal wordt aangetroffen. Maar ondertussen blijft een aantal banken veel geld verdienen aan de productie van meer en meer plastic en schaliegas. Na alle mooie woorden over hoe duurzaam zij zijn, is het tijd voor echte daden om de zeeën en het klimaat te beschermen. 

Bekijk ook de verzekeraars
Naast de 7 grootste banken namen we in het onderzoek ook de negen grootste verzekeraars in Nederland onder de loep. Benieuwd naar de resultaten? Bekijk ze hier.

Lees hier het persbericht en het onderzoeksrapport.

 

                                             

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×