ING stopt financiering kolencentrale

woensdag 1 augustus 2018

ING is gestopt met de financiering van de nieuwe kolencentrale Punta Catalina in de Dominicaanse Republiek. Met de verkoop van zijn belang geeft ING invulling aan de aanscherping van zijn kolenbeleid sinds december 2017. De Eerlijke Bankwijzer is blij met het besluit.

De bouw van de nieuwe kolencentrale in de Dominicaanse Republiek is omgeven door schandalen. De lokale bevolking en lokale maatschappelijke organisaties protesteren al jaren tegen de bouw vanwege zorgen over corruptie en klimaatverandering. Eind vorig jaar zijn er in de Tweede Kamer nog kritische vragen gesteld over ING’s financiering van de Punta Catalina-centrale.

‘Stop met alle investeringen in kolen’

De Eerlijke Bankwijzer roept samen met BankTrack en Greenpeace de ING al jaren op om de financiering van Punta Catalina en de nieuwe kolencentrale Cirebon in Indonesië te staken.

Peter Ras, projectleider bij de Eerlijke Bankwijzer, benadrukt dat banken alle investeringen in kolenbedrijven zouden moeten stopzetten: ‘Het is van groot belang dat banken hun financiering van fossiele energiebedrijven verminderen ten gunste van financiering van duurzame energie. We hopen dat ING ook zijn financiering van de nieuwe kolencentrale in Indonesië staakt. Want ook daar maakt de lokale bevolking zich ernstige zorgen over gezondheid en klimaat.’

Fossiel versus duurzaam

Uit praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer in november 2015 bleek dat ING acht keer meer in fossiele dan in duurzame energie investeerde. Van zijn leningen aan energiebedrijven in de periode 2009-2014 ging 89 procent naar de fossiele sector. In totaal stak ING gedurende deze periode voor 24,5 miljard dollar in fossiele energiebedrijven en energieopwekking, tegenover 2,9 miljard dollar in duurzame energie.

In december 2017 scherpte ING zijn beleid ten aanzien van de kolensector aan. De verkoop van het belang in Punta Catalina is een teken dat het ING menens is hiermee. In november 2018 publiceert de Eerlijke Bankwijzer een nieuw praktijkonderzoek naar de investeringen van banken in de energiesector.

Lees hier het persbericht

Kom in actie!

Laat ING weten dat je tevreden bent met deze keuze!

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×