Banken investeren miljarden in dierenleed

woensdag 28 februari 2018

 Rabobank, ING en ABN Amro financierden tussen 2012 en 2017 voor ten minste € 8,8 miljard in zeer dieronvriendelijke vleesproductiebedrijven. Deze bedrijven, waaronder de Amerikaanse vleesgigant Tyson Foods, hebben heel lage normen voor dierenwelzijn en zijn regelmatig onderwerp van schandalen rond dierenmishandeling. De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot financierden geen van de onderzochte bedrijven. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.


undefined              undefined

Wat betekent dit voor dieren?
Nederlandse banken hebben financiële relaties met vleesproductiebedrijven, supermarktketens en restaurantketens die vaak zeer lage dierenwelzijnsnormen hanteren. Zeugen worden in krappe kooien opgesloten, biggetjes worden onverdoofd gecastreerd, plofkippen zitten opeengepakt in gigantische fabrieken en de dieren worden op omstreden manieren geslacht. Daarnaast zijn de bedrijven regelmatig onderwerp van schandalen. Zo kwam het Amerikaanse bedrijf Tyson Foods herhaaldelijk in het nieuws vanwege dierenmishandeling. Alle drie de banken stopten tussen 2012 en 2017 geld in Tyson Foods: Rabobank € 1,9 miljard, ABN Amro € 45 miljoen en ING € 44 miljoen.

Welke banken financieren dierenleed?

  • Rabobank financierde veel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. Rabobank – ‘de bank die staat voor een betere wereld’ – is met € 6,8 miljard met afstand de grootste financier.
  • ING financierde een deel van de onderzochte vleesproductiebedrijven. De bank stopte maar liefst € 1,3 miljard in de bedrijven. 
  • ABN AMRO financierde de onderzochte vleesproductiebedrijven met € 658 miljoen.
  • De Volksbank (ASN Bank en SNS Bank), NIBC, Triodos Bank en Van Lanschot financieren de onderzochte bedrijven niet.


Wat kunnen banken doen om dierenleed te voorkomen? 
De Eerlijke Bankwijzer vindt dat banken strenge eisen voor dierenwelzijn moeten stellen aan bedrijven waarin zij investeren:

  • Stop het gebruik van individuele kooien om moedervarkens (zeugen) in te houden;
  • Minder vleeskippen per vierkante meter;
  • Welzijnsvriendelijker rassen gebruiken – geen plofkippen;
  •  Verrijkte stallen zodat de varkens en kippen zich minder vervelen;
  • Stop het verminken van biggetjes, zoals onverdoofd castreren.

Banken dienen druk uit te oefenen op de bedrijven waarin zij investeren, zodat deze dierenwelzijn beter garanderen. Als een bedrijf geen actie onderneemt, moeten de banken uiteindelijk hun investering stopzetten.

Bovendien zouden banken transparant moeten rapporteren over hun inspanningen. Tot nu toe rapporteren ING en ABN Amro niet publiekelijk over wat ze doen om dierenwelzijn te verbeteren. Rabobank doet dat sinds twee jaar wel. De bank blijkt in 2015 en 2016 slechts met één (!) bedrijf in gesprek te zijn gegaan over dierenwelzijn (in Azië).

Lees het persbericht en het onderzoeksrapport

undefined

Kom in actie!

Roep de banken op om dierenwelzijn serieus te nemen

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×