Bossen spelen een belangrijke rol voor het voortbestaan van mens en natuur. Ze hebben economische, sociale, culturele en ecologische waarde. Ondanks het belang voor mens en natuur worden bossen nog steeds met ongekende snelheid vernietigd. Banken kunnen hun invloed aanwenden om ontbossing en bosdegradatie tegen te gaan door goed beleid te hebben en deze toe te passen in de praktijk.

The Borneo Case op het Movies that Matter Festival
In de verontrustende documentaire wordt duidelijk hoe 's werelds oudste regenwoud, in Borneo, stukje bij beetje wordt omgehakt om plaats te maken voor dammen en palmolieplantages. De makers filmden de kaalslag gedurende 25 jaar en volgden daarbij activist Mutang Urud. Hij groeide op in de jungle en voert al jaren actie tegen de ontbossing en het schenden van de rechten van zijn inheemse volk, wat hem een gevangenisstraf opleverde. Hij is gemarteld in de gevangenis en na zijn vrijlating naar Canada gevlucht. Samen met de filmmakers gaat Mutang door met het gevecht tegen de vernietiging van het oerwoud.
Tijdens hun onderzoek ontdekken ze hoe een Maleisische minister miljoenen verdiende aan de illegale houtkap. Hij stak het geld in buitenlandse vastgoedprojecten en op bankrekeningen. Hij werd daarbij geholpen door grote spelers op de internationale markt, zoals Deutsche Bank en Goldman Sachs.
The Borneo Case is tijdens het ‘Movies that Matter Festival te zien en jij kunt 2 tickets winnen. Hoe? Check de score van de banken op bosbouw en roep de banken die hierop nog geen groen beleid hebben op om hun beleid aan te scherpen.
Hoe scoren banken op Bosbouw?
De Eerlijke Bankwijzer heeft in december 2016 nieuwe beleidssores van 10 banken gepubliceerd op o.a. het thema Bosbouw. Van de 10 banken hebben slechts drie banken een groene score namelijk, Delta Lloyd, SNS Bank en Triodos. De overige banken hebben een 6 (ABN Amro en ASN Bank), een 5 (ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot) en een 1 (Aegon).

Roep de banken op om een groen bosbouwbeleid na te streven.