Banken opener over duurzaamheid

woensdag 6 december 2017

De afgelopen jaren zijn sommige banken opener geworden over hoe ze jouw spaargeld investeren. En ook over de vraag of ze het gesprek aangaan als bedrijven bijvoorbeeld het milieu vervuilen, en over activiteiten die ze niet willen financieren, zoals wapenhandel en landroof. Dit blijkt uit het nieuwe rapport Transparantie en Verantwoording, dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert. 

                                                 

Mist trekt op
De maatschappij en overheid roepen banken al lange tijd op om opener te worden over hun investeringen. Nu zien we dat banken vooruitgang boeken. Zo scoorden ABN Amro, ING en Rabobank in het vorige onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer (2013) nog een 4 op transparantie. Nu doen ze het beter. Het is te vroeg om de bankensector 'transparant' te noemen. Maar de mist trekt op!

Zijn banken open over hoe jouw spaargeld wordt geïnvesteerd?
In 2015 nam de Tweede Kamer een motie aan waarin stond dat spaarders onvoldoende inzicht hebben in hoe banken hun spaargeld investeren. Sindsdien laten vooral ING, De Volksbank (SNS en ASN Bank) en Rabobank beter zien aan welke sectoren ze geld uitlenen. ABN Amro, NIBC en Van Lanschot gaan daarin minder ver. Triodos Bank en ASN Bank zijn hierover verreweg het meest transparant: beide banken publiceren een lijst van bedrijven en instellingen die zij financieren. Andere banken doen dit niet. 


Hoe scoort jouw bank?

undefined

  • Rabobank en Triodos Bank: beiden banken scoren een 7. Rabobank is het meest transparant over de kritische dialoog die zij voert met bedrijven die betrokken zijn bij misstanden. Andere banken gaan daarin minder ver. Triodos publiceert een lijst van bedrijven en instellingen die zij financieren. Andere banken doen dit niet. 

  • ABN Amro, ING en De Volksbank: alle drie de banken scoren een 6. ABN Amro rapporteert, als eerste bank ter wereld, over mensenrechten volgens de richtlijnen van de UN Guiding Principles on Business and Human Rights. Andere banken doen dit nog niet.  ING en Volksbank hebben een publiek toegankelijke klachtenprocedure opgezet die ook gebruikt kan worden door derden.

  • Van Lanschot scoort een 5. Van Lanschot geeft als enige bank geen informatie over welke activiteiten de bank uitsluit van financiering.  Van Lanschot heeft ook geen klachtenmechanisme gepubliceerd dat ook open staat voor niet-klanten.

  • NIBC is de hekkensluiter met slechts een 4.NIBC is niet open over zijn dialoog met bedrijven  over sociale en milieuproblemen. Ook is de bank niet open over de sectoren waarin het spaargeld investeert.

    Lees het volledige rapport in het Engels of de Nederlandse samenvatting
    Lees het persbericht 

Wat kun jij doen? 
Ben jij tevreden of ontevreden over hoe open banken zijn over de investeringen van ons spaargeld? En of ze het gesprek aangaan als bedrijven bijvoorbeeld het milieu vervuilen en mensenrechten schenden? Laat de banken dit dan weten.

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×