ING meest klimaatschadelijke bank van Nederland

donderdag 5 november 2015


undefined

Van alle Nederlandse banken investeert ING het meest in energiebronnen, zoals kolen, olie en gas die schadelijk zijn voor het klimaat – en de bedrijven die deze exploiteren. Dat blijkt uit het nieuw praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer. Van de minimaal 30 miljard dollar die de onderzochte banken in de afgelopen 5 jaar in fossiele energiebedrijven investeerden, komt maar liefst 25 miljard dollar voor rekening van ING.

 Neemt jouw bank klimaatverandering serieus?
undefined

  • ING investeert 8x meer in fossiele dan in duurzame energie. Zij investeert daarmee fors in fossiele energiebedrijven. Roep ING op om te investeren in schone energie.
  • ABN Amro, Aegon & Rabobank
    ABN Amro en AEGON zijn ook relatief grote investeerders in fossiele energiebronnen. Rabobank leent ongeveer evenveel uit aan fossiele als aan duurzame bedrijven in de energiesector, maar verlaagde haar investeringen in de fossiele energiesector in recente jaren wel.

  • Van Lanschot & SNS Bank N.V. (SNS Bank en Regiobank) lenen niet aan energiebedrijven, maar beleggen er wel in.  Deze beleggingen zitten vrijwel alleen in klimaatschadelijke fossiele energie. 

  • Delta Lloyd belegt in duurzame energieopwekking. Zij investeert daarnaast nog wel veel in fossiele energiebedrijven, maar reduceerde die beleggingen in de afgelopen jaren. 

  • ASN Bank, Triodos en NIBC scoren veruit het beste in het onderzoek. NIBC investeert niet in de fossiele brandstoffen bedrijven. Triodos Bank en ASN Bank investeren alleen in duurzame energie.

Wat kun jij doen?

De dramatische effecten van klimaatverandering zijn al zichtbaar. Banken weten dat er nu wat moet gebeuren, maar ze blijven desondanks fors investeren in fossiele energiebronnen, met name ING. Dat moet veranderen. Banken moeten hun investeringen in sneltreinvaart verschuiven van fossiele naar duurzame energiebronnen. Jij kunt aan de banken laten weten dat ze in schone energie moeten investeren!

Stop klimaatschadelijke investeringen!
Stuur je bank een klacht 

Wel tevreden over je bank? Stuur een compliment! 

Lees het persbericht en het onderzoek in het Engels of de Nederlandse samenvatting 

Kom in actie!

Oefen invloed uit op jouw bank en stuur een klacht of compliment
Geef jouw bank een duurzaam duwtje!

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×