PageId: 8857

SVG: 6751

PNG: 10180

Nederlandse banken nemen recycling niet serieus Banken investeren vaker in mijnbouw

donderdag 15 januari 2015

Recyling versus mijnbouw
Mijnbouw veroorzaakt veel schade aan natuur en milieu en is deels overbodig als er meer metalen hergebruikt worden. Verantwoorde verwerking van elektronica voorkomt bovendien milieuverontreiniging rond sloperijen en stortplaatsen in Afrika en Azië. Toch investeren Banken 69 keer meer in mijnbouw dan in recycling van metalen voor elektronica. ING & Rabobank investeren nauwelijks in recycling van metalen.
Dit blijkt uit het nieuwe praktijkonderzoek van de Eerlijke Bankwijzer: Elektronica, Mijnbouw & Urban Mining

Mogelijkheden
Door het ontbreken van sturend overheidsbeleid en investeringen ontwikkelt de recyclingsector zich maar mondjesmaat. Daardoor verdwijnt veel elektronica als schroot naar Afrika en China. NIBC is wel actief in de branche, zij investeert enkel in recycling van metalen. Ook blijkt uit het onderzoek dat ASN, Triodos en Rabobank hergebruik en 'circulair ondernemen' stimuleren bij hun zakelijke klanten. ING doet dat ook maar steekt ondertussen 279 maal meer geld in mijnbouw dan in recycling.

Eerste stappen al gezet!
Naar aanleiding van dit onderzoek hebben ASN, NIBC & Triodos al belooft om hun investeringen in recyclingbedrijven en het efficiënt omgaan met grondstoffen te verbeteren.
Lees het onderzoek (Engels) of de Nederlandse samenvatting.

Wat kan jij doen?
Nederlandse banken dragen weinig bij aan de transitie naar een circulaire economie, terwijl de sector die investeringen hard nodig heeft en onze maatschappij niet op dezelfde voet van verspillingen kan blijven doorgaan.

Check hoe jouw bank scoort op mijnbouw en roep je bank op om meer te investeren in recyclingbedrijven. Samen kunnen we ervoor zorgen dat banken meer gaan investeren in recycling en minder in mijnbouw. Zo weet je zeker dat jouw bank op een eerlijke manier investeert.

undefined

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×