Veel banken actief in belastingparadijzen

woensdag 3 september 2014

De meeste Nederlandse banken hebben vestigingen in belastingparadijzen, of verlenen diensten aan daar gevestigde bedrijven. Zeven van hen zijn vaag over de maatregelen die zij nemen om bij die activiteiten belastingontwijking te voorkomen. ABN Amro, Aegon, Delta Lloyd, ING, NIBC, Rabobank en Van Lanschot kunnen daarmee niet hard maken dat ze op geen enkele wijze betrokken zijn bij belastingontwijking.Dit blijkt uit het praktijkonderzoek ‘Dutch Banks and Tax Avoidance’ dat de Eerlijke Bankwijzer vandaag publiceert.

Belastingontwijking is een probleem!
Door belastingontwijking lopen ontwikkelingslanden miljarden aan inkomsten mis, die zij dringend nodig hebben voor bijvoorbeeld gezondheidszorg, onderwijs en de stimulering van hun economie. Maar ook Nederland loopt schade op. Van banken mag je verwachten dat zij er alles aan doen om te voorkomen dat zij belastingontwijking –zelf of door klanten- in de hand werken.

Banken niet transparant
Uit het praktijkonderzoek blijkt een groot gebrek aan transparantie van banken over hun dochterondernemingen en/of hun activiteiten in belastingparadijzen. Lijsten van dochterondernemingen, die banken moeten indienen bij de Kamer van Koophandel, blijken vaak niet te kloppen.

Belastingontwijking! Pik het niet!

Check hoe jouw bank scoort op belastingontwijking en roep je bank op om op geen enkele wijze mee te werken aan belastingontwijking. Samen kunnen we ervoor zorgen dat banken goed beleid voeren en dit ook in de praktijk brengen. Zo weet je zeker dat jouw bank haar geld op een eerlijke manier investeert.

Lees het onderzoeksrapport en het persbericht

Belastingparadijs foto 1


Groeten uit het belastingparadijs

Een opblaaszwembad, exotische palmboom en strandballen op het plein voor de Tweede Kamer. De commissie voor Financiën werd in dit exotische belastingparadijs getrakteerd op het onderzoek naar belastingontwijking door banken. Commissievoorzitter Duisenberg nam het onderzoek in ontvangst: ‘Ik weet zeker dat dit rapport in goede handen zal zijn bij de kamerleden.’

Bekijk hier de video van de actie!       

Rapport Belastingontwijking 2014

 

 

 

 

 

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×