PageId: 8830

SVG: 6751

PNG: 10180

Jarige Eerlijke Bankwijzer gaat internationaal

maandag 1 december 2014

De Eerlijke Bankwijzer viert vandaag zijn 5 jarige bestaan. Om banken aan te zetten tot een ‘race naar de top’ op duurzaamheid werd de Eerlijke Bankwijzer in 2009 opgezet. Er zijn mooie resultaten geboekt op beleid, praktijk en internationaal. Deze resultaten zijn gebundeld in het boek 

'Vijf Jaar Eerlijke Bankwijzer'. Maar we zijn er nog niet: ambities van banken om te verduurzamen verschillen enorm. Veel klanten van banken hebben geen idee waarin hun (spaar)geld wordt geïnvesteerd omdat banken hier niet open over zijn.

Beleidsaanscherpingen
5 jaar later zijn er in totaal 165 meetbare aanscherpingen van het bankbeleid doorgevoerd, op onderwerpen als mensenrechten, arbeidsrechten en wapenbeleid. Er valt ook nog genoeg te verbeteren. Gebrek aan transparantie over investeringen blijft een groot zorgpunt.

Praktijkonderzoeken
Uit praktijkonderzoeken blijkt dat verschillende banken meer investeren in duurzame elektriciteit en minder in omstreden wapenproducenten, maar investeringen in ‘foute’ wapenbedrijven zijn nog niet door alle banken uitgesloten.
 undefined

Bankwijzer gaat internationaal
De komende maanden zullen er 6 'Fair Finance Guides' worden gelanceerd in: Indonesië, Brazilië, Japan, Zweden, Frankrijk en België. Door de International Fair Finance Guides zal duurzaam bankieren in steeds meer landen een aandachtsgebied worden in de bestuurskamers van banken.

Eerste stap gezet, maar..
Banken hebben de afgelopen 5 jaar een stap in de goede richting gezet in het verduurzamen van hun beleid en praktijk. Maar we zijn er nog niet. De ambities van banken om te verduurzamen verschillen enorm. Zo valt er op diverse thema’s en sectoren, waaronder klimaat, dierenwelzijn, belastingontwijking en woningbouw/vastgoed nog een slag te slaan.

Overhandiging aan Minister Ploumen
Minister Ploumen voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking neemt de resultaten van ‘5 jaar Eerlijke Bankwijzer in ontvangst. ‘’Na 5 jaar is de Eerlijke Bankwijzer van ons allemaal geworden’’, aldus de Minister. Ook belooft de Minister om transparantie aan te pakken: ''Ik steun zeer de oproep om tot een (MVO) convenant te komen met de financiële sector binnen 2 jaar.

undefined

Bekijk het boek vijf jaar Eerlijke Bankwijzer
Lees het persbericht

 

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×