PageId: 5654

SVG: 6751

PNG: 10180

Wapenhandelverdrag aangenomen

woensdag 3 april 2013

wapenhandel_3

Op 2 april heeft een overweldigende meerderheid van de VN-lidstaten het wapenhandelverdrag (ATT) goedgekeurd. Export van wapens, onderdelen en munitie wordt verboden als er een risico bestaat dat deze bij dragen aan mensenrechtenschendingen. Er gingen jarenlange onderhandelingen aan vooraf.  Invoering van een ATT is ook relevant nieuws voor banken en vermogensbeheerders; de initiatiefnemers van de Eerlijke Bankwijzer spreken de hoop uit dat zij dit verdrag opnemen in hun beleid op wapenhandel.

Drie leden van de Eerlijke Bankwijzer, te weten IKV Pax Christi, Amnesty International en Oxfam Novib hebben zich vele jaren, vanuit de Control Arms Coalitie, actief ingezet voor een wapenhandelverdrag en waren ook nauw betrokken bij de onderhandelingen hiervoor.

In juli 2009 heeft de Eerlijke Bankwijzer een praktijkonderzoek uitgevoerd naar onder meer investeringen in bedrijven die betrokken zijn bij omstreden wapenhandel. Een aantal bankgroepen heeft sindsdien wapenhandelsbeleid aangescherpt.

Positief was dat in de zomer van 2012 ruim 93.000 mensen hun handtekening zetten onder een petitie van de Control Arms Coalitie voor een sterk wapenhandelverdrag. Ook tekenden enkele tientallen bankgroepen en vermogensbeheerders een gezamenlijke verklaring waarin zij opriepen tot een sterk wapenhandelverdrag, waaronder ASN, Aegon, ING, Robeco, SNS en Delta Lloyd, APG en PGGM. Lees meer hierover

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×