Reactie Eerlijke Bankwijzer op kritiek

woensdag 30 januari 2013

30 januari 2013 - Op 29 januari 2013 schreef Bert Scholtens, hoogleraar economie en bedrijfskunde aan de RUG en commissaris van Rabobank Noordenveld West Groningen een kritisch artikel over ASN in Trouw. Hij maakte hierin ook een verwijt aan de Eerlijke Bankwijzer, die ASN ten onrechte als heel duurzaam zou beoordelen. Scholtens vindt dat ASN niet apart van SNS beoordeeld moet worden.

De Eerlijke Bankwijzer beoordeelt ASN Bank apart van SNS Reaal omdat de bank niet alleen een aparte bankvergunning heeft maar ook formeel een eigen beleid voert en daarnaast zelfstandig tot de grootste tien banken op de Nederlandse spaarmarkt behoort.

Vandaag plaatste Trouw (een deel van) onze onderstaande ingezonden reactie op het opiniestuk van Bert Scholtens:

"Bert Scholtens, hoogleraar economie en commissaris bij de Rabobank in Groningen beargumenteert dat de Eerlijke Bankwijzer ASN ten onrechte als uiterst duurzaam aanmerkt. Uit herhaaldelijke praktijkonderzoeken blijkt echter dat ASN –in tegenstelling tot veel andere banken- niet in (kern)wapenfabrikanten investeert, tot de banken behoort die het meest investeren in duurzame elektriciteit en aanmerkelijk opener is over haar investeringen dan de meeste andere banken. Feit is ook dat miljarden van ASN in hypotheken van SNS worden geïnvesteerd. Investeringen in hypotheken zijn duurzamer dan bijvoorbeeld investeringen in bedrijven die naar olie boren op de Noordpool en het milieu vervuilen in Nigeria. Het is echter wel van belang dat ASN, SNS èn andere banken scherpere eisen gaan stellen ten aanzien van isolatie en duurzame materialen in de woningbouw. De Eerlijke Bankwijzer gaat in april de sector woningbouw/vastgoed toevoegen en zal hier banken op gaan vergelijken."

Peter Ras, projectleider Eerlijke Bankwijzer. Den Haag

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×