Investeren in clustermunitie vanaf nieuwe jaar verboden

maandag 7 januari 2013

Zahraalisonlocke _thumb

7 januari 2013 - Nederlandse financiële instellingen mogen vanaf 1 januari 2013 niet meer investeren in bedrijven die clustermunitie produceren. Vredesorganisatie IKV Pax Christi is onderdeel van de Eerlijke Bankwijzer en zet zich al jaren in om investeringen in clustermunitie producenten een halt toe te roepen.

Het verbod geldt voor directe en aantoonbare investeringen in bedrijven die clustermunitie produceren, verkopen of verspreiden. Dat betekent dat Nederlandse financiële instellingen onder andere geen leningen of kredieten aan deze bedrijven mogen verstrekken en bepaalde beleggingsproducten niet mogen verwerven. Clustermunitie, een wapen dat meerdere explosieve submunities bevat, maakt niet alleen tijdens maar ook jaren na een conflict slachtoffers. Recentelijk is in Syrië clustermunitie ingezet door het regime van Assad. Meer dan 110 landen hebben clustermunitie verboden onder het internationale Clustermunitieverdrag. Syrië heeft het verdrag niet ondertekend.  

Roos Boer, programmaleider clustermunitie bij IKV Pax Christi: “Wij zijn blij met dit verbod, dat in lijn is met de Nederlandse verantwoordelijkheid om clusterbommen volledig uit te bannen. Een verbod is de beste manier om investeringen die bijdragen aan de productie van clustermunitie in het buitenland tegen te gaan. Wel is het jammer dat het verbod zich beperkt tot directe investeringen en dus niet alle vormen van investeringen verbiedt. Van cruciaal belang is nu hoe het investeringsverbod wordt uitgevoerd. Wij zullen de implementatie dan ook scherp in de gaten houden.” IKV Pax Christi pleit voor het opstellen van een zwarte lijst die duidelijk maakt welke bedrijven geen geschikte zakenpartners zijn. “Nu er een wettelijk verbod is, zou het logisch zijn als de Nederlandse overheid duidelijkheid schept voor financiële instellingen welke bedrijven clusterbommen produceren”, aldus Boer.

Het investeringsverbod maakt een uitzondering voor bepaalde typen investeringen, zoals via zogeheten index trackers. Bovendien geldt het verbod niet voor buitenlandse dochterondernemingen van Nederlandse financiële instellingen. Onderzoek van IKV Pax Christi in juni 2012 toont aan dat dit juist de bedrijven zijn die het meest investeren in clustermunitie producenten. Veel van de gevonden investeringen werden gedaan via index trackers.

Roos Boer: “Hoewel het verbod strikt gezien alleen directe investeringen verbiedt, verwachten we van Nederlandse financiële instellingen dat zij het verbod breed zullen interpreteren en alle investeringen zullen weren. Dat geldt dus ook voor hun dochterondernemingen in het buitenland en voor indirecte investeringen. Maatschappelijk verantwoord ondernemen gaat immers verder dan het naleven van de wet.”

Gelijktijdig met Nederland gaat in januari 2013 ook in Zwitserland een verbod op investeringen in clustermunitie van kracht, dat zowel directe als indirecte investeringen omvat. Nederland en Zwitserland behoren nu tot de internationale koplopers die investeringen in deze wapens hebben verboden, samen met België, Ierland, Italië, Luxemburg en Nieuw-Zeeland.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met Roos Boer, programmaleider clustermunitie bij IKV Pax Christi, via 06-53 21 99 54  of boer@ikvpaxchristi.nl
Meer informatie over het werk van IKV Pax Christi op het gebied van investeringen in clustermunitie is te vinden op www.stopclustermunitie.nl

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×