Grote banken nog steeds mistig over hun investeringen

donderdag 7 november 2013

Visual Transparantie en Verantwoording

Als klant weet je niet waar jouw bank je spaargeld in investeert. De 4 grootste banken van Nederland zijn vaag of zij in controversiële zaken investeren. Dit blijkt uit onderzoek van de Eerlijke Bankwijzer.

Misschien investeert jouw bank in wel foute wapenbedrijven of vervuilende energie. Zonder dat jij dat weet. Op dit moment heb je als klant geen idee waar de bank jouw spaargeld precies in investeert.

Recht op kennis
Vooral de grote banken, ABN Amro, ING, Rabobank en SNS Bank, blijven terughoudend in het delen van hun investeerplannen. Terwijl deze openheid juist zo belangrijk is. Je hebt het recht te weten waar de bank jouw geld in investeert en welke gevolgen dat heeft voor mensen en milieu. Een bank die zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus neemt, zou ook goed beleid op het gebied van transparantie moeten voeren.

Doe mee
Roep je bank op om transparanter te werk te gaan, via de Eerlijke Bankwijzer. Samen kunnen we ervoor zorgen dat banken hun beleid hierop aanpassen. Zo weet je zeker dat banken jouw spaargeld investeren op een manier die niet ten koste gaat van mensen en milieu.

Over Eerlijke Bankwijzer
De Eerlijke Bankwijzer is een initiatief van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Milieudefensie, Dierenbescherming en IKV Pax Christi. Het Praktijkonderzoek Transparantie en Verantwoording is uitgevoerd door economisch onderzoeksbureau Profundo. Klik hier om het persbericht van 7 november te lezen.

 

Thank you for submitting

Your message has succesfully been placed

×